Samenwerken en een integrale aanpak van ernstige onveiligheid in gezinnen is gewenst, maar is in de praktijk bijzonder moeilijk. GIPS, een nieuwe methode, blijkt tot herstel van de veiligheid van kinderen in hun dagelijkse leven te leiden.

GIPS is ontwikkeld om de veiligheid van kinderen te herstellen in gezinnen waar sprake is van ernstige onveiligheid. De methode staat voor een gezamenlijke aanpak die beschadigde gezinnen omhult en ondersteunt, waarbinnen het gezin kan genezen en herstellen. Precies zoals een gipsverband voor een gebroken ledemaat doet.

Vijf overleggen

De GIPS-methode biedt de casusregisseur en professionals die betrokken zijn bij het gezin een methodische manier van samenwerken via vijf overleggen. Deze overleggen staan onder leiding van een daartoe getrainde GIPS-meester, en biedt een gestructureerde vorm van samenwerken met de gezinsleden.

Herstel veiligheid

GIPS is als pilot uitgevoerd in de regio Utrecht bij een voormalig bureau Jeugdzorg. Uit de evaluatie van de pilot komt naar voren dat deelname aan de GIPS inderdaad leidt tot herstel van de veiligheid van kinderen in hun dagelijkse leven. Ook leidt de GIPS tot een betere samenwerking tussen de professionals en ondersteunt en versterkt de GIPS de regierol van de casusregisseur.

Download GIPS-methodiek

Bron: Verwey-Jonker Instituut 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER