CJG Rijnmond werkt al een aantal jaren met de interventie Ouders in Actie. Het doel: zorgen dat het CJG-ouders ondersteunt en met hulp van vrijwilligers óók in aanraking komt met moeilijk te bereiken ouders. De methode blijkt een gouden greep.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam inventariseerden de ervaringen van deelnemende ouders met Ouders in Actie. Literatuuronderzoek van onderzoekers van de ST-RAW-werkgroep liet zien dat ouders door soortgelijke interventies meer kennis krijgen over de ontwikkeling van kinderen. Ook worden hun zelfvertrouwen en veerkracht groter en ervaren zij op korte termijn sociale steun. Die voordelen komen overeen met de bevindingen uit het praktijkonderzoek van de werkplaats. De opvoedvaardigheden nemen toe: ouders praten meer met hun kinderen en ervaren een meer ontspannen opvoeding. Ook zeggen ze meer emotionele steun te krijgen van andere ouders en wisselen ze onderling informatie uit. Ouders weten ook beter wat ze kunnen doen in lastige opvoedsituaties. Verder groeit hun zelfvertrouwen doordat positief opvoeden wordt benadrukt in de interventie; ouders complimenteren elkaar bijvoorbeeld.

Gouden greep

Juist de inzet van vrijwilligers als begeleider van de oudergroepen lijkt een gouden greep. Ouders van kinderen tussen de 0 en 18 jaar kunnen zich eenmalig aanmelden of meedoen met een reeks bijeenkomsten. Er zijn 33 thema’s uitgewerkt rond opvoedkundig thema’s, zoals beweging, voeding, pesten en omgaan met sociale media. Anja van den Berg-Bakker, beleidsadviseur bij CJG Rijnmond begrijpt het succes van de inzet van vrijwilligers wel. ‘Zij komen uit de doelgroep, spreken – vaak letterlijk – dezelfde taal en kennen normen en waarden uit de niet-westerse culturen van de ouders in de groep.

Ook weten ze met welke dilemma’s ouders worstelen of waarover zij misschien wel meer zouden moeten horen. Vrijwilligers stellen zich niet op als “de deskundige” en sluiten daardoor op een laagdrempelige manier aan. Een ander voordeel is dat vrijwilligers ouders op andere plekken benaderen dan professionals, zoals in de moskee of het buurthuis. Dat het werkt, horen we van ouders. En de groepen worden goed bezocht.’

Niet vrijblijvend

Wel zijn er voorwaarden verbonden aan werk als vrijwilliger, aldus Van den Berg-Bakker. ‘Deze rol is niet vrijblijvend. Vrijwilligers voeren een intakegesprek met ons, krijgen een contract, een vergoeding en ze worden opgeleid in het werken volgens de richtlijnen van de interventie. Ook is het belangrijk waardering te uiten. Onze coördinatoren organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar vrijwilligers iets leren, maar waar ook ruimte is voor gezelligheid of een lekker ontbijtje.’ Jammer is wel dat de goede vrijwilligers meestal na verloop van tijd vertrekken. Van den Berg-Bakker vindt het fijn voor degenen voor wie Ouders in Actie een opstap is naar betaald werk, maar het vraagt wel om het permanent werven van nieuwe vrijwilligers.

Lees verder op zonmw.nl >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER