Eén op de drie Nederlandse jongeren tussen de twaalf en achttien jaar heeft weleens iets vervelends meegemaakt op internet. Drie vierde van de jongeren zoekt hulp bij hun ouders als zij online problemen hebben. Verder voelt één op de vier ouders zich verantwoordelijk voor geruzie in klassenapps.

Dat blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. De meest voorkomende nare online gebeurtenis blijkt het ontvangen van berichten met schokkende inhoud. Gevolgd door pesten, lastiggevallen worden/stalking, gehackt worden en sexting. Meestal nemen zij hun ouders (74%) of vrienden (38%) in vertrouwen voor het vinden van oplossingen. Een kwart van de jongeren zoekt online naar oplossingen. Ouders in vertrouwen nemen werkte bij de ondervraagde jongeren het best. Ook bij vrienden en op internet vinden jongeren meestal een oplossing. Wanneer kinderen bij hun ouders aan de bel trekken voor online problemen, adviseert meer dan de helft hun kinderen op gevoel. Als ouders zelf vragen hebben over de opvoeding van hun kind(eren), bespreken zij dit vooral met hun partner (64%), gaan zij online op zoek naar informatie (45%) of vragen zij advies aan andere ouders (44%).

Online oplossingen vinden

Jongeren die voor hun online problemen op internet zoeken naar oplossingen, gebruiken vooral zoekmachines, YouTube en sociale media. YouTube is onder jongeren tussen de 12 en 14 jaar een stuk populairder (44%) dan onder jongeren tussen de 15 en 18 jaar (25%). Ook is er verschil in het gebruik van sociale media tussen meisjes en jongens. Eén op de drie meisjes gebruikt sociale media als informatiebron bij online problemen, bij jongens is dat één op de vijf.

Ouders van kinderen die online problemen hebben en op internet zoeken naar oplossingen, gebruiken daarvoor net als jongeren meestal zoekmachines (47%). Opvallend is dat jongeren YouTube veel vaker gebruiken dan hun ouders (33% vs. 15%).

Mediaopvoeding gedeelde verantwoordelijkheid

Ruim de helft van de ouders gelooft invloed te hebben op wat hun kinderen online doen (57%). Tegelijkertijd geeft vier van de tien ouders (43%) aan het moeilijk te vinden om goede richtlijnen te geven. Ouders zien de mediaopvoeding dan ook als een gedeelde verantwoordelijkheid voor zichzelf en school. Vooral vaders (31%) zijn van mening dat er een rol voor de school is weggelegd, tegenover 18% van de moeders. Eén op de drie ouders geeft aan dat de ruziemakers zelf verantwoordelijk zijn.

Websites voor hulp bij online problemen

Nederland kent diverse websites waar je terecht kunt met vragen over online problemen, zoals:
www.meldknop.nl, een verzamelwebsite voor hulp bij onder meer pesten, sexting, oplichting, stalken en online challenges.
www.veiliginternetten.nl, website met tips, tricks en praktische uitleg om veilig te internetten
www.helpwanted.nl, een website voor advies bij online seksueel misbruik
www.mediawijsheid.nl, een betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van digitale media

44% van de tieners en ouders geeft aan één of meerdere van deze websites te kennen. Onder hen is www.veiliginternetten.nl het meest bekend. Ruim één op de tien jongeren en ouders heeft weleens een kijkje genomen op deze website.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER