Twee op de vijf ouders voelt zich schuldig over het uitbesteden van de zorg voor hun kind aan een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Tegelijkertijd is men zeer tevreden over de kwaliteit. Dit blijkt uit Kids Care & Commerce, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 1.200 ouders en toekomstige ouders.

Voor de meeste ouders is het geen probleem om de zorg voor hun kind(eren) een aantal dagen per week uit te besteden (62%). Echter zijn er ook ouders die zich hier in een bepaalde mate schuldig over voelen. 2% voelt zich altijd schuldig over het uitbesteden van de zorg, 2% voelt zich vaak schuldig en 34% geeft aan zich soms schuldig te voelen. Vrouwen (72%) hebben vaker dan mannen (52%) geen schuldgevoel over het uitbesteden van zorg.

Ruim driekwart van de ouders (76%) heeft voor minstens één dag in de week opvang geregeld of de zorg uitbesteed. Een op de drie ouders (33%) maakt daarbij gebruik van het kinderdagverblijf als opvanglocatie. Deze kinderdagverblijven worden gemiddeld met een 8,2 beoordeeld. 32% maakt gebruik van de BSO (gemiddeld rapportcijfer: 7,9). Een even groot aandeel brengt zijn kinderen één of meer dagen per week naar opa en oma (32%).

Voor zowel kinderdagverblijven (30%) als buitenschoolse opvang (22%) geldt dat ouders voornamelijk een lager uurtarief willen. Daarnaast zouden beide soorten opvang moeten werken aan betere communicatie met de ouders. Verder willen ouders op de kinderdagverblijven meer flexibiliteit bij het ophalen en brengen van de kinderen. Gebruikers van buitenschoolse opvang zien graag een betere overdracht aan het einde van de dag.

Aankoopgedrag, zorg- en opvoedkeuzes

De resultaten van dit bericht komen uit Kids Care & Commerce, een diepgaand onderzoek naar aankoopgedrag, zorg- en opvoedkeuzes van ouders en toekomstige ouders in Nederland. In het onderzoek zijn 1.254 ouders met kinderen tussen 0 en 12 jaar oud en toekomstige ouders ondervraagd.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER