Steeds meer verloskundigen en JGZ-organisaties in het land zijn nieuwsgierig of ronduit enthousiast over Centering: het aanbieden van basiszorg voor zwangeren of jonge ouders in een groep, waarbij deelnemers een heel actieve rol en inbreng hebben. Ook is Centering als interventie opgenomen in het Actieprogramma Kansrijke start.

Aanstaande ouders hebben vaak niet echt een idee wat er gaat veranderen als ze een kind krijgen. Centering Pregnancy en Centering Parenting zijn vormen van zorg die zwangeren en jonge ouders daarbij kan helpen. Ouders krijgen in groepsverband een actieve rol in het zorgproces. Deze vorm van sensitieve zorg in de eerste 1000 dagen blijkt een goed ingang om kwetsbare zwangeren en jonge ouders beter te bereiken. Belangrijk, want de kansen op een gezonde zwangerschap, geboorte en start zijn niet gelijk verdeeld. Juist daarom is het zo belangrijk dat kwetsbare gezinnen de hulp krijgen die ze nodig hebben om hun kind een goede start te geven.

Het is dan ook goed nieuws dat sinds 2011 het aantal verloskundigenpraktijken dat Centering Pregnancy aanbiedt sterk is toegenomen. En sinds vijf jaar zijn ook JGZ-organisaties aan het pionieren met Centering Parenting.

Grote gezondheidsverschillen

Bart Looman programmamanager Gezond Opgroeien van Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen: “We hebben een ontzettend goed zorgsysteem en hartstikke goede uitkomsten. Internationaal gezien doen we het niet slecht. Toch bestaan er binnen ons land heel grote gezondheidsverschillen. Ondanks al onze inspanningen worden armoede en ongezondheid nog steeds van ouders op kinderen doorgegeven. Voor mensen met een migratieachtergrond geldt dat des te meer. Ons systeem van zorg en ondersteuning moet dus meer sensitief zijn om hierin verschil te kunnen maken.”

Volgens Looman beseffen we in het werken met ouders en kinderen lang niet altijd, dat we een norm hebben over wat goed is. En dat die norm van invloed is op de manier waarop we zorg en ondersteuning aanbieden. “Kan het zijn dat onze adviezen niet altijd goed aansluiten, doordat we kijken met een westerse en hoogopgeleide bril?”

Kansen voor betere aansluiting

Betere aansluiting met kwetsbare zwangeren en jonge gezinnen kunnen we bereiken met:

Praktijkvoorbeelden

Magazine

Meer informatie over de praktijkervaringen met Centering Parenting en de resultaten van onderzoek van TNO staat in het digitale magazine  ‘Centering Parenting – groepsgewijze jeugdgezondheidszorg in de praktijk’. Naar deze uitgave >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER