ouderschapskennis benutten

In De Bilt komt een vakantievoorziening voor gezinnen met een ernstig ziek kind of gezinnen die een ernstig ziek kind gehad hebben. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de adviezen van acht jonge professionals van Talent for Care die zij samen met ouders, kinderverpleegkundigen en experts hebben opgesteld. De adviezen en tips geven ook handvatten aan andere initiatiefnemers die een vakantiewoning voor deze doelgroep willen realiseren. Er is namelijk grote behoefte aan meer vakantiegelegenheid voor deze gezinnen.

Vakantie draagt, in het licht van positieve gezondheid, bij aan mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven. Door ziekte komt dat snel onder druk te staan. Daarom bouwen Mark en Tessa momenteel op Landgoed Beerschoten in De Bilt een aangepast vakantiehuis gericht op comfort voor alle aanwezigen. Het is hun droom een plek te creëren waar een ernstig ziek kind gewoon vakantie kan vieren, in het bijzijn van zijn of haar gezin. Zij hebben een team professionals van Talent for Care gevraagd – dit is een ontwikkeltraject voor professionals in de zorg – hen te helpen de behoeften van deze gezinnen in kaart te brengen.

Gezinnen centraal

Met de kennis die ze hebben opgedaan kwam het team tot de volgende adviezen:
– Doe aan co-creatie: betrek kind en ouders bij de bouw en samenstelling van en zorgverlening in het vakantiehuis.
– Ken de behoeften van gezinnen ten aanzien van een vakantiewoning. Er is een lijst samengesteld met aanbevelingen met thema’s als: rolstoeltoegankelijkheid, capaciteit, nabijheid van zorg/overnemen zorgmomenten, speciale faciliteiten en (zorg)hulpmiddelen, een overzicht met activiteiten en mogelijkheden om te fietsen en wandelen in de omgeving.

Andere initiatiefnemers

Eind november 2019 werden deze adviezen – symbolisch in een reiskoffer – aan de opdrachtgevers en andere genodigden gepresenteerd, samen met tips hoe deze in de praktijk te brengen.

Diepste relevantie

“Tijdens de eindpresentatie wilden we voor alle genodigden benadrukken waarom en voor wie we ons project nu écht gedaan hebben”, aldus Lennart. “Daarom was het van grote toegevoegde waarde dat Marjolein Broeren haar aangrijpende verhaal vertelde over de laatste vakantie met haar dochtertje Maxine, die daarna overleed. Dit maakte de diepste relevantie duidelijk. Anders zou het veel meer bij ‘praten over’ zijn gebleven.”

Interesse in het adviesrapport? Neem dan contact op met Tessa Westendorp: twestendorp@hotmail.com

Bron: kinderpalliatief.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER