Een vadervriendelijke voorziening verwelkomt vaders, geeft vaders een eigen plek binnen de organisatie en is erop gericht vaders te betrekken in de zorg en opvoeding van hun kind(eren). Vanuit deze gedeelde verantwoordelijkheid zetten organisaties zich in om samen met vaders te werken aan een plek voor vaders!

De vadervriendelijke zorgverlener erkent de plaats van de vader die hij voor zichzelf heeft gedroomd, meldt vadersinbeeld. Dit uit zich in de dagdagelijkse contacten met vaders. Vaders worden niet alleen persoonlijk aangesproken in één-op-één communicatie, maar ook in brochures, flyers en posters. Het personeel van de voorziening is vadergericht. Ze vinden vaders belangrijk in de ontwikkeling en opvoeding van hun kind en werken actief aan het betrekken van alle vaders bij de zorg met respect voor de eigenheid en culturele verschillen van vaders.

Op de agenda

De vadervriendelijke voorziening zet vaders op de agenda. In het uitwerken van de visie en het beleid van de voorziening krijgen vaders een plek. Het belang van de betrokkenheid van vaders in de ontwikkeling en opvoeding van hun kind is ingesijpeld in de waarden en overtuigingen van de voorziening. Er wordt vanuit het beleid ingezet op een specifieke dienstverlening voor vaders en er wordt actief gewerkt aan een vadervriendelijke omgeving.

Het beleid weerspiegelt zich in de dagelijkse contacten die zorgverleners hebben met vaders. Vaders voelen zich goed in een vadervriendelijke omgeving. Door vaders te bevestigen in hun vader-zijn en ze te helpen groeien in hun vaderschap, door vaders te stimuleren hun talenten te ontwikkelen, door vaders de kans te geven de zorg voor hun kind zelf op te nemen en door te luisteren naar hun verhaal, laten voorzieningen vadervriendelijkheid zien.

Externe inzet

Het intern- en extern beleid van voorzieningen zijn nauw verweven met elkaar en groeien uit  tot één visie en missie. De vaderbetrokkenheid maakt deel uit van het extern beleid van de voorziening. Er wordt in het extern beleid bewust ingezet om vaders te bereiken. De voorziening houdt er goede contacten op na met partnerorganisaties en zet samen met andere voorzieningen vaders op de kaart. De vadervaardige voorziening inspireert en laat zich inspireren.

Bron: vadersinbeeld

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER