Vadervleugel

De gevangenis in Leeuwarden krijgt als eerste een speciale ‘vadervleugel’. Hierdoor blijven gedetineerden nauwer betrokken bij de opvoeding van hun kind. Vaders kunnen hun kroost vaker ontmoeten en via Skype helpen met het huiswerk of hen welterusten zeggen.

Naar verwachting opent de afdeling in 2018. Op dit moment kunnen zowel gedetineerden in Leeuwarden als in gevangenis Esserheem in Veenhuizen al deelnemen aan de proef. Die heeft als doel de vaders betrokken te houden bij hun gezin. In totaal zijn er zo’n twintig deelnemers. Zij worden intensief begeleid, net als hun gezinnen. Op die manier moet de recidive afnemen. Ook moet het de schade bij kinderen beperken die het gevolg is van de criminele keuzes van hun vader.

Verminderen recidive

Het project beoogt ook de recidive te verminderen.  “Als de vader met de toekomst van zijn kind bezig is, werkt hij ook aan zijn eigen toekomst”, zegt directeur Anna Nijstad van de penitentiaire inrichting in Leeuwarden. ‘Vaders blijven zo verbonden met het gezin. Dat vergroot de kans op een succesvolle reïntegratie na het uitzitten van de straf.’

Wales

Het vaderproject is afgekeken van een gevangenis in Wales, Parc Prison, waar al jarenlang een speciale afdeling voor gedetineerde vaders wordt gerund en het recidivecijfer flink is gedaald. Volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden is met de gezinsbenadering enorm veel winst te behalen. “Misschien is het feit dat je je kinderen en je partner niet opnieuw wilt teleurstellen wel de belangrijkste reden om niet opnieuw in de fout te gaan”, zei Crone vorige maand tijdens een bestuurlijke conferentie over de gerichte aanpak.

Als de proef slaagt, kunnen in meer gevangenissen zulke vaderprojecten komen.

Bron: De Volkskrant

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER