Er komt steeds meer bevestiging vanuit de wetenschap dat een betrokken vader een grote invloed heeft op toekomstig geluk en toekomstige prestaties van de kinderen. Deze invloed blijkt veel groter dan waarvan wij ons als vaders bewust zijn. Betrokken vaders laten hun kinderen floreren.

Het vaderschap is aan een enorme opmars bezig, aldus een artikel op LiveScience.com waarover vdrs.nl bericht. Terecht, want nog steeds nemers moeders het leeuwendeel van de opvoeding en huishoudelijke taken voor hun rekening.

Vaderschap doet ertoe

Onderzoek laat zien dat vaders door hun aanwezigheid en betrokkenheid een enorm verschil kunnen maken in het leven van hun kinderen. En dat ze een hele goede ouder blijken te zijn. In sommige gevallen is de vader-kindrelatie zelfs van grotere betekenis  dan die van moeder en kind.

De toenemende betrokkenheid van de vader is goed nieuws voor de kinderen. Eerder lieten we al weten dat een grotere aanwezigheid van de vader in de opvoeding aantoonbaar leidt tot een hoger IQ bij de kids. Kinderen halen betere schoolresultaten en een hogere sociale status op latere leeftijd. De effecten openbaren zich veelal vanaf de tienerjaren. Volgens Prof. Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen is een investering in aanwezigheid als ouders (dus vader én moeder) tijdens het eerste levensjaar dan ook een prima investering die zich later ruimschoots terugbetaalt. Overigens laat onderzoek zien dat het hier niet per se over  biologische vaders hoeft te gaan. Adoptievaders of stiefvaders kunnen dezelfde resultaten bereiken.

Vier invloedgebieden

Het boek ‘Gender and Parenthood: Biological and Social Scientific Perspectives’ van Wilcox e.a. beschrijft vier gebieden waarop de invloed van vader groot is. Ten eerste het spelen. Door met vader te spelen en te stoeien leren kinderen hun lichaam en emoties te beheersen. Ten tweede het nemen van risico’s. Vaders moedigen kinderen aan om risico’s te nemen. Dit doen ze duidelijk van nature meer dan moeder. Zowel in de speeltuin als ook in het dagelijkse leven.

Ten derde is er de bescherming van de kinderen. Kinderen met betrokken, aanwezige vaders hebben minder kans betrokken te raken bij seksueel misbruik. Kinderen met de vader nabij, worden ook later seksueel actief dan kinderen met een minder betrokken vader. Ten slotte zijn vaders vaak minder gedisciplineerd dan moeders. Ze zijn wat minder strak met de regeltjes en laten de kinderen meer hun gang gaan. In combinatie met de vaak wat meer gedisciplineerde stijl van moeder heeft dit een positieve invloed op de kinderen. Kinderen varen wel bij een combinatie van beide stijlen.

Bron: vdrs.nl. Lees hier het hele artikel, getiteld ‘The Science of Dad: Engaged Fathers Help Kids Flourish’ op LiveScience.com

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER