Vaderkringen, vadercoaches en vaderfestivals: er komen steeds meer initiatieven om meer inhoud te geven in de vaderrol in de opvoeding. De opkomst van dit soort initiatieven is een reactie op het feit dat de moeder nog altijd het eerste aanspreekpunt is voor zorgprofessionals, pedagogisch medewerkers en onderwijskrachten. Dit terwijl tal van studies aantonen hoe belangrijk vaderbetrokkenheid is.

Er worden steeds meer initiatieven genomen waar mannen met kinderen elkaar kunnen treffen. “Zeker voor vaders die als alleenstaande een zorgtaak hebben, is dat een goede zaak”, vindt Jan Peeters, pedagoog aan de UGent. “Mannen hebben traditioneel een veel kleiner netwerk dan vrouwen als het over opvoeden gaat. Moeders praten veel makkelijker met anderen over kinderen, over hoe ze voor hen zorgen en wat ze daarbij moeilijk vinden. Ze gaan ook sneller met andere moeders activiteiten organiseren. Bij mannen ontstaan zulke contacten toch wat moeilijker.”

Pieter Heeman (39) herkent dit wel. Mannen praten graag over het werk, de actualiteit of sport. “Het is niet dat ik helemaal niet met andere vaders kan praten, maar het gebeurt minder spontaan.” Toen hij vorig jaar aankondigde twee maanden lang bij zijn dochters – eentje nog een baby, de ander in de lagere schoolleeftijd – te willen blijven, werd dat met veel vragen onthaald, en bedenkelijke blikken. “Ik denk niet dat mijn vrouw dezelfde opmerkingen zou krijgen, als zij deze beslissing zou nemen. Blijkbaar is het voor veel mensen nog altijd iets vreemds: een vader die niet zijn carrière maar zijn kinderen op de eerste plaats zet. Voor mij is het een evidentie.”

Vaderbetrokkenheid

Studies waarin vaders en hun kinderen jarenlang opgevolgd worden, hebben volgens Peeters al herhaaldelijk aangetoond hoe belangrijk vaderbetrokkenheid is. “Bij gezinnen met emotioneel betrokken vaders zien we onder meer op lange termijn betere schoolkeuzes, minder tienerzwangerschappen en een kleinere kans op criminaliteit.” Hij voegt eraan toe dat die emotionele betrokkenheid wel in de ruime zin moet worden ingevuld. “Vaderbetrokkenheid is meer dan een vader die overdag met zijn kind in een draagzak door de stad wandelt. Dat is een beeld dat bij veel middenklassegezinnen leeft, maar niet opgaat voor gezinnen met een lagere sociaal economische status. Daar kan een vader die veel uit werken gaat en daardoor een gezin uit de armoede houdt, net als heel betrokken gelden. We mogen daar niet denigrerend over doen.”

Vervrouwelijking

De enorme vervrouwelijking in kindgerelateerde instellingen speelt volgens de pedagoog de invulling van de vaderrol parten. “Scholen, crèches, onthaalouders. Het zijn voornamelijk vrouwen die er werken. Dat zorgt ervoor dat de communicatie en de activiteiten voor ouders veel sneller op vrouwen gericht zijn. De zin ‘kan u zeggen aan uw vrouw…’ zal bijvoorbeeld niet snel door een mannelijke kinderverzorger uitgesproken worden. Ik zeg niet dat we naar een fiftyfif­ty verdeling moeten gaan – met evenveel mannen als vrouwen in deze sector – maar een iets grotere aanwezigheid van mannen kan wel de mentaliteit mee helpen wijzigen.”

Vaderklap-magazine in de maak

Het online platform Vaderklap werkt ook aan een papieren magazine. Eind dit jaar moet het eerste nummer in de wachtzalen van gynaecologen, huisartsen, ziekenhuizen en Kind en Gezin liggen. “Op die plekken zie je haast nooit tijdschriften, brochures of affiches waardoor mannen zich in hun vaderrol aangesproken voelen”, zegt Pieter Declercq van Vaderklap. Een vijftig pagina’s tellend magazine moet daar verandering in brengen, met artikels die verschillende aspecten van het vaderschap belichten. “We gaan op bezoek bij een vader in een vluchtelingenkamp, hebben een dubbelinterview met een tiener en een zestiger die een kind kregen, bundelen educatieve tips en recepten en brengen een artikel over onvruchtbaar zijn.”

Voor de eerste 50.000 gratis exemplaren worden Vlaamse subsidies gebruikt. De volgende nummers, die om het half jaar verschijnen, zullen wel in de boek­handel verkocht worden, zegt Declercq. “We gaan op zoek naar partners om samen te werken. Dat is een grote uit­daging, dat beseffen we, maar die gaan we graag aan.”

Vadercongres

Wat betekent het om papa te zijn? Hoe is die rol doorheen de jaren veranderd? En hoe verschillend brengen een oosterse en westerse man hun kinderen groot? Op dit soort vragen wil het eerste Belgische vadercongres over een paar maanden antwoorden geven. Het gaat om een initiatief van het online platform Vaderklap, dat op Facebook en Instagram duizenden volgers heeft en intussen ook subsidies krijgt van het Vlaams departement voor Gelijke Kansen. Lees verder >

Bron: demorgen.be

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER