Er zijn twee nieuwe tools gemaakt met informatie voor professionals die in hun werk trauma tegenkomen als gevolg van huiselijk geweld. De tools zijn ontwikkeld binnen het deelproject trauma-aanpak 2 van het programma Geweld Hoort Nergens Thuis.

Traumabewustzijn

De eerste tool gaat over traumabewustzijn en trauma-aanpak en is bestemd voor professionals uit zowel het zorg- en veiligheidsdomein. Zij vinden hierin antwoorden op vragen zoals ‘wat houdt trauma in’, ‘wat zijn de gevolgen van trauma’ en ‘wat kun je bijdragen aan herstel en toekomstperspectief’. Ook de vraag ‘hoe herken je een trauma’ komt aan de orde. Als je beter kunt signaleren, dan kun je ook eerder een trauma-aanpak op maat in gang zetten. Op die manier kan de professional binnen zijn of haar eigen mogelijkheden bijdragen aan herstel en het doorbreken van geweldspatronen.

Traumascreening

De tweede tool voor professionals bevat het overzicht van traumascreening dat gebruikt kan worden door meerdere professionals. Trauma door huiselijk geweld en kindermishandeling kom je namelijk overal tegen en heeft veel impact op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. De rol bij het signaleren en aanpakken van trauma verschilt per beroepsgroep. Er is een driedeling gemaakt. Op de eerste 2 pagina’s kun je zien wat past bij het eigen werk en hoe dit screeningsoverzicht kan helpen bij het signaleren van trauma en traumasensitief werken. Daarna volgen afwegingen bij de screening (ben je wel of niet aan zet?), wat kun je precies screenen en wat houdt een trauma-aanpak in.

Meer informatie

In het najaar van 2020 werden ook 2 tools binnen het deelproject Trauma uitgebracht. Die handelden over het inbedden van traumasensitiviteit en traumasensitief werken binnen de visie gefaseerde ketenzorg:

Bron: vng.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER