Binnen het programma Geweld Hoort Nergens Thuis is een tool voor professionals gemaakt over traumabewustzijn en trauma-aanpak. Ook is een tweede tool voor professionals ontwikkeld over traumascreening. De tools bevatten informatie voor professionals die in hun werk trauma tegenkomen en hierop alert willen zijn. De tools zijn ontwikkeld door het deelproject trauma-aanpak.

Traumabewustzijn

De eerste tool over traumabewustzijn en trauma-aanpak is bestemd voor professionals uit zowel het zorg- en veiligheidsdomein. Zij vinden hierin antwoorden op vragen zoals wat houdt trauma in, wat zijn de gevolgen van trauma en wat kun je bijdragen aan herstel en toekomstperspectief. Ook de vraag ‘hoe herken je een trauma’ komt aan de orde. Als je beter kunt signaleren, dan kun je ook eerder een trauma-aanpak op maat in gang zetten. Op die manier kan de professional binnen zijn of haar eigen mogelijkheden bijdragen aan herstel en het doorbreken van geweldspatronen.

Tool Traumabewustzijn en trauma-aanpak voor professionals 

Traumascreening

Trauma door huiselijk geweld en kindermishandeling heeft veel impact op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. De rol bij het signaleren en aanpakken verschilt per beroepsgroep. Daarom bevat de screeningstool voor professionals een driedeling. De eerste twee pagina’s informeren over wat past bij het eigen werk en hoe dit screeningsoverzicht kan helpen bij het signaleren van trauma en traumasensitief werken. Daarna volgen afwegingen (ben je wel of niet aan zet?), wat kun je precies screenen en wat houdt een trauma-aanpak in.

Tool Traumascreening voor professionals 

Nog twee tools

In het najaar van 2020 werden ook twee tools binnen het deelproject Trauma uitgebracht. Die handelden over het inbedden van traumasensitiviteit en traumasensitief werken binnen de visie gefaseerde ketenzorg:

Tool Inbedden van traumasensitiviteit (pdf, 707 kB)
Tool Traumasensitief werken binnen de visie gefaseerde keten/netwerkzorg (pdf, 221 kB)

Bron: vng.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER