TikTok misleidt haar jonge gebruikers en beschermt hen onvoldoende. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond naar de veiligheid van het social media platform. Met behulp van een simpele training voor de ouders kan TikTok wel veilig door kinderen worden gebruikt. Goed om ouders hierop te attenderen.

Uit het onderzoek van de Consumtentenbond blijkt dat TikTok kinderen schaamteloos gebruikt als billboards. Ook verzuimt het medium video’s die ongeschikt zijn voor de jonge doelgroep af te schermen. Maar volgens TikTokker Beau Potman (660.000 volgers) en social media expert Janine van Tulder gaan er nog meer gevaren schuil. De oplossing is volgens hen niet de kinderen verbieden gebruik te maken van TikTok, maar een simpele training voor de ouders. De zogeheten ‘TikTok training voor ouders’ bieden zij vanaf 15 april aan in de vorm van een webinar.

Training

Met de TikTok training leren ouders hoe ze op een begrijpbare manier aan hun kinderen kunnen meegeven welke gevaren er kunnen schuilen achter het posten van video’s op het platform. Ook wordt uitgelegd hoe ouders op de achtergrond mee kunnen kijken naar de online acties van de kinderen zonder ze te hoeven verbieden er gebruik van te maken.

Volgens Beau Potman en Janine van Tulder zijn kinderen ook blind voor alles wat er zich op de achtergrond afspeelt in de video’s. Zij focussen vooral op zichzelf. Van Tulder: ‘Zo nemen ze in de video niet alleen zichzelf op maar bijvoorbeeld ook het interieur, het kenteken van de auto of hun kleine broertjes of zusjes. Iedereen kan dus zomaar meekijken in het huishouden waardoor misbruik op de loer ligt. Met alle consequenties van dien’.

Webinar

In de webinar ‘TikTok training voor ouders’ worden de ouders in een half uur klaargestoomd om verantwoordelijk met het platform om te kunnen gaan. Inschrijven voor de training kan vanaf nu via https://influencerfabriek.webinargeek.com/tiktoktraining-voor-ouders. De kosten bedragen € 21,00.

Zie ook:

Waarom sociale media en smartphones de opvoeding veranderen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER