Ouder zijn van een zorgintensief kind  staat op nummer 6 in de top 10 van oorzaken van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). De gratis Zorg-Werk-Leven balanstool helpt zorgprofessionals om samen met ouder(s) van een zorgkind de balans in zorgtaken, werk en leven te vinden.

Ouders van een zorgintensief kind komen vaak in stressvolle situaties terecht. Zoals het begeleiden bij medische ingrepen, confrontatie met pijn of achteruitgang. Naast zorgen om en voor het zorgkind, moeten ouders meerdere ballen in de lucht houden: de zorg en aandacht voor andere kinderen, werk, partnerrelatie, en sociaal leven. Intussen wordt van de ouders verwacht dat zij, naast de zorgprofessionals in de spreekkamer, een gelijkwaardige rol vervullen in het meebeslissen voor en met het zorgkind. Dit geldt ook als het om de zorg voor jezelf gaat of een ander gezinslid. Hoe doe je dat als je druk bent alle ballen in de lucht te het houden? Alleen als je helder (in)zicht hebt op de situatie en de gevolgen van bepaalde beslissingen, is gelijkwaardig meebeslissen met zorgprofessionals mogelijk.

Digitale balanstool

Stichting Kind en Ziekenhuis heeft daarom een digitale Zorg-Werk-Leven balanstool ontwikkeld voor ouders. De gratis tool is speciaal bestemd voor ouders met een zorgkind. Het doel is om inzicht te krijgen in de situatie. Zo krijgen ouders beter zicht op hun psychosociale draagkracht en zijn ze voorbereid op het ‘managen’ van hun zorgkind. Dan kunnen ze écht samen met de zorgprofessionals beslissen. Het helpt ouders van een zorgkind de zorg, het werk en het leven weer in balans te brengen en te behouden. Hoe eerder ouders in het proces op deze tool gewezen worden, hoe beter. De Zorg-Werk-Leven balanstool geeft informatie, zorgt voor herkenning en erkenning en stelt prikkelende vragen zodat je als ouder persoonlijke antwoorden vindt op vragen als: Hoe krijg je grip op de situatie? Hoe wil je ouder zijn voor je zorgkind? Wat is waardevol in jouw leven? Waar vind je de hulp die bij jou past? Hoe ga je het beste in gesprek met een zorgprofessional? Ouders kunnen er zo zelf uitpikken waar ze nu behoefte aan hebben

De Zorg- Werk – Leven balanstool is te bereiken via www.portaalkindenziekenhuis.nl.

Sociale kaart

Daarnaast is er een sociale kaart ontwikkeld met een overzicht van professionele psychosociale hulp en ondersteuning. Ouders kunnen zelf sneller de weg vinden en zorgprofessionals kunnen hierdoor beter doorverwijzen. De sociale kaart is te bereiken via www.kindenziekenhuis.nl/socialekaart.

Visiedocument

Ook is er een visiedocument ontwikkeld op basis van ervaringsdeskundigheid van ouders voor zorgprofessionals zodat zij de psychosociale impact van een zorgkind op het systeem eerder in de praktijk herkennen waardoor er preventief gehandeld kan worden en psychosociale gevolgen bij naasten kan worden beperkt.

Flyer

Download de flyer. Wil je er meer bestellen? Neem contact op met info@kindenziekenhuis.nl.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER