Zet een noise cancelling koptelefoon op! Het is 1 van de tips van een ouder voor andere werkende ouders om werk, gezin en zorg te combineren nu het thuiswerken al zo lang duurt. Het zijn praktische tips die ouders elkaar geven in het onderzoek ‘Hoe is het met je?’ van Stichting Voor Werkende Ouders.

Uit het onderzoek onder 955 respondenten blijkt dat 63% van de ouders het ouderschap tijdens de lockdown als zwaar ervaren. Ouders maken zich zorgen over hun eigen mentale gezondheid, het onderwijs van hun kinderen en de mentale gezondheid van hun kinderen. Maar liefst 79,7% denkt dat de lockdown negatieve gevolgen heeft op hun kinderen.

Ongekend hoge druk

Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders, ziet het ook op het meldpunt van de stichting. ‘Ouders maken zich zorgen, ervaren veel stress en lopen tegen hun grenzen op. Gelukkig zijn de basisscholen en de dagopvang nu open, maar door de strikte maatregelen en het aangepaste snottebellenbeleid vrezen wij dat alsnog veel kinderen thuis zitten en de druk niet afneemt. Ook zijn er zorgen over het gebrek aan noodopvang voor cruciale beroepen en thuisonderwijs als een kind of gehele klas in quarantaine moet. De druk op ouders blijft ongekend hoog.’

Tips van ouders voor ouders

Ouders zijn in dit onderzoek ook gevraagd naar goede tips voor andere ouders. Vol overgave schieten ouders elkaar te hulp met praktische tips en adviezen. Voor Werkende Ouders zette de top 25 op een rij:

  1. Probeer niet perfect te zijn.
  2. Wissel af met je partner (als je die hebt).
  3. Regel tijd voor jezelf, doe even iets alleen.
  4. Choose your battles.
  5. Accepteer dat je niet alles kunt.
  6. Geniet ook van de tijd samen.
  7. Zoek een ritme dat werkt en kijk niet te ver vooruit. Als vandaag een goede dag is is dat top. Zo niet, morgen is er weer een kans.
  8. Ga lekker naar buiten.
  9. Wees niet te streng voor jezelf. Je doet al wat je kunt en dat is voldoende.
  10. Geef je grenzen aan.
  11. Blijf thuis communiceren, ook met de kinderen. Dan begrijpt iedereen elkaar goed en worden ergernissen vaak voorkomen.
  12. Accepteer de chaos.
  13. Airpod pro noise cancelling oortjes (echt serieus).
  14. We proberen niet te streng te zijn voor elkaar.
  15. Weet dat je elke dag opnieuw kunt beginnen.
  16. Trek aan de bel als het echt niet gaat.
  17. Ga in gesprek met je baas.
  18. Iets prioriteit geven. Ik geef prioriteit aan het onderwijs van mijn kinderen. De tijd die overblijft besteed ik zo mogelijk aan werk. Tegelijkertijd met alles bezig zijn werkt hier niet.
  19. Iets meer schermtijd is oké.
  20. Accepteren en schouders eronder, ophouden met zeuren en genieten van de kleine dingen.
  21. Blijven ademhalen. Ook dit gaat voorbij.
  22. Tijd met je partner doorbrengen. Af en toe de kinderen eerst laten eten, en daarna met zijn 2en eten. Heb je toch even wat meer tijd met je partner.
  23. Probeer jezelf voor te houden dat het vrijwel nergens 100% is en dat het belangrijker is dat de kinderen straks goed op deze periode terug kunnen kijken omdat ze positieve aandacht kregen dan dat alles netjes aan kant en super schoon was in huis.
  24. Vraag hulp!
  25. Wees lief voor jezelf!

Herkenning en erkenning

‘Het is opvallend om te zien hoe ouders elkaar steunen. Het biedt herkenning en erkenning voor veel ouders om te weten dat andere hier ook tegen aanlopen. Vooral opvallend was dat heel vaak werd gezegd: Het hoeft niet 100% goed te zijn, leg de lat wat lager’, aldus Winsemius. ‘Wij zien dat ouders die lat voor zichzelf, maar vaak ook voor elkaar, extreem hoog leggen. Ze denken dat het allemaal goed en fantastisch moet zijn. Dat hoeft niet. Die lat mag echt omlaag.’

Meer resultaten zijn te vinden op de website van Voor Werkende Ouders.

Bron: persbericht Stichting Voor Werkende Ouders, 10-02-2021

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER