Smartphone

Zo’n tien procent van de jongeren heeft moeite om hun smartphone weg te leggen. Een reden voor sommige ouders en scholen om deze telefoon te verbieden. Daar staan echter vele voordelen van het smartphonegebruik tegenover.

Veel ouders worstelen met de wijzen waarop hun kinderen omgaan met het gebruik van de smartphone. Zij zijn bang voor een negatieve invloed op de ontwikkeling. Weegt dat op tegen het schijnbare nut van zo’n telefoon?

Ongeveer 200.000 jongeren in Nederland hebben problemen met hun smartphone, zegt Patti Valkenburg, hoogleraar media, jeugd en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam op nos.nl: Tieners, ouders, en de worsteling met de smartphone. Ze doet al jarenlang onderzoek naar de effecten van bijvoorbeeld sociale media op jongeren.

Problematisch gebruik

Valkenburg heeft geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat smartphones jongeren ongelukkiger, dommer, minder sociaal of depressiever maken. “Een van de effecten van de smartphone is dat ze onze aandacht versplinteren. Een ander probleem is dat we er te veel mee bezig zijn. ‘Problematisch gebruik’ noemen we dat.”

Positieve feedback

Maar dat weegt volgens Valkenburg niet op tegen de voordelen. “Al die positieve feedback op foto’s of berichten bijvoorbeeld, dat verhoogt je zelfvertrouwen. En als jongeren bijvoorbeeld veel met hun vrienden van school communiceren via social media kan dat die vriendschappen verbeteren. Ook omdat ze op social media makkelijker over intieme zaken zoals verliefdheid praten.”

Nog een positief punt volgens Valkenburg: “Uit ons laatste onderzoek bleek dat een kwart van de mensen tussen de 18 en 30 jaar hun partner online heeft gevonden. Dat is enorm toegenomen. Er ontstaan enorm veel verliefdheden online, bijvoorbeeld door middel van apps als Tinder en Happn.”

Waakzaam

Valkenburg vindt wel dat we waakzaam moeten blijven, omdat de smartphone zich blijft ontwikkelen. “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Als ik nu vandaag zeg: de positieve effecten hebben de overhand, dan weet ik niet of dat over vijf jaar nog zo is.”

Bron: nos.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER