Veel ouders kiezen na een scheiding voor co-ouderschap. Maar hoe coördineer je dat? Tien apps, waarover het Parool uitvoerig bericht, maken het gezinsleven na een breuk een stuk overzichtelijker.

Het betreft de volgend apps:

  1. Heppee
    De eerste Nederlandse co-ouderschap-app voor kinderen van drie tot twaalf en hun ouders.
  2. Cozi Family Organizer
    Handige en simpel ontworpen gratis familieplanner, met schema’s voor halen en brengen van de kinderen, to-dolijstjes, boodschappenlijstjes etc.
  3. Klender
    Klender is een ‘gezinchroniseerde’ agenda en heel geschikt voor co-ouders en kinderen.
  4. Famcal
    Famcal heeft een hele berg aan applicaties die de band tussen de familie kunnen verbeteren: een gedeelde kalender voor belangrijke data, evenementen, taakjes en notities.
  5. 2Houses
    De app maakt omgangsregelingen eenvoudiger en houdt de kosten voor de kinderen bij in een digitaal kasboekje. Er kunnen ook leukere dingen worden uitgewisseld en de app is tevens verbonden aan een mediator en informatieservice.
  6. KiT
    KiT staat voor Keep in Touch, ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen, speciaal om de communicatie tussen gescheiden ouders en kinderen te verbeteren.
  7. Parentship
    Alles wat je nodig hebt om een georganiseerde co-ouder te worden: een berichtenbord met aankomende gebeurtenissen, herinneringen om ze niet te vergeten, gedeelde kalenders, een profiel voor ieder kind en een digitaal documentencentrum.
  8. Coparently
    Gebruiksvriendelijke app voor co-ouders waar je in schema’s kosten kunt invoeren, delen en updaten, net als contacten en allerlei belangrijke informatie.
  9. OurFamilyWizard
    Een gescheiden koppel richtte het OurFamilyWizard online platform op om de communicatie tussen ouders zo harmonieus mogelijk te laten verlopen.
  10. My Buddy App van Villa Pinedo
    Villa Pinedo is een advies en een hulpplatform voor kinderen van gescheiden ouders, maar is er ook voor de ouders zelf.

Verder lezen
Scheiden is leiden: 10 apps voor een overzichtelijk co-ouderschap >>

Blijf ook praten

Siebren Boon is scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch, hij is zelf gescheiden en vader van twee kinderen. Daarnaast praat hij met kinderen van gescheiden ouders op basisschool Laterna Magica op IJburg, om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Samen met de kinderen maakte hij De Scheidkrant, die voor de zomervakantie is uitgekomen. Boon heeft drie tips voor wie een co-ouderschap-app gaat gebruiken:

  1. “Pas nadat je de scheiding goed hebt geregeld samen kan een app een goede manier zijn om het plan praktisch in te vullen en om dingen met elkaar, en de rest van de familie, te blijven delen. Het is voor kinderen belangrijk dat ook de mooie momenten kunnen worden gedeeld.”
  2. “Jonge kinderen hebben behoefte aan een duidelijke tijdsindeling en regelmaat. Apps met kleurtjes of een aftelanimatie wanneer ze naar de andere ouder gaan, helpen daar goed bij, maar hang thuis ook een bord op.”
  3. “Een gedeelde agenda helpt misverstanden over afspraken voorkomen. Toch kun je de echt belangrijke dingen, over de ontwikkeling van je kind of een nieuwe partner, beter live of over de telefoon met elkaar bespreken. Digitaal kunnen berichten heel anders geïnterpreteerd worden.”

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER