Zet de verschillende taken van een ouder op een rij en vertaal deze vervolgens in hun wekelijkse salaris. Alles bij elkaar opgeteld, blijkt dan dat een thuisblijfouder gemiddeld €72.297,78 zou verdienen als deze marktconform voor al zijn of haar taken betaald zou worden.

Het bedrag is de uitkomst van een onderzoek naar het ‘thuiskantoor’ van de thuisblijfouder. Uitgangspunt voor dit onderzoek was om een vergelijking te trekken tussen het zijn van een  thuisblijfouder en het runnen van een eigen zaak. In beide situaties heb je geen automatische vakantiedagen, kan je geen ziekteverlof opnemen en is er geen dertiende maand die jaarlijks uitbetaald wordt.

Projectmanagement

Als multitasking projectmanager organiseert een thuisblijfmoeder of -vader alles om de kinderen heen. Ouders werken onregelmatige uren, regelen alle doktersafpraken en vakanties, en blussen alle metaforische brandjes die dagelijks in een huishouden opvlammen. Ouders (ongeacht of zij thuisblijven of voltijd werken) maken veel ongeregistreerde uren en die zijn veel waardevoller dan wij misschien in eerste instantie denken.

Daarom is in het onderzoek aan de hand van de wekelijkse taken van een thuisblijfouder (kok, verpleger, leraar, chauffeur) bekeken wat het financiële systeem hem of haar zou toerekenen als ze voor al deze taken een aangepast salaris zou krijgen. Voor het gemak is ervan uitgegaan dat één ouder alle opvoedtaken op zich neemt als thuisblijfouder, maar in veel gevallen zal deze waarde tussen twee (al dan niet werkende) ouders verdeeld worden.

Liefde kent geen prijs

Uit de enquête blijkt dat thuisblijfouders gemiddeld 91 uur per week aan het werk zijn met huishoudelijke en opvoedkundige taken. Dat is meer dan het dubbele van een 40-urige werkweek.

Natuurlijk vertaalt de waarde van liefde zich niet in een salarisstrookje. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder ook super hard. Maar in een tijd waar zelfwaarde vaak sterk verbonden wordt met werk, mag niet worden vergeten dat thuisblijven om voor een gezin te zorgen ook van grote waarde is.

Infographic

De infographic hieronder laat zien hoeveel deze thuisblijfouders op de markt zouden verdienen voor al hun werk.

Bron: vikingdirect.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER