Overbeschermende ouders, ook wel helikopterouders genoemd, moeten een stap achteruit doen en meer toekijken. Op z’n tijd achterover leunen is goed voor de geestelijke gezondheid van ouders. Te beschermend opvoeden staat gezond ouderschap in de weg. Dat blijkt uit ’s werelds eerste datagestuurde onderzoek naar ouderschaplessen gebaseerd op de Respectful Approach-intervention.

Het onderzoek maakte deel uit van de doctoraalstudie van Mandy Richardson aan de School of Medical and Health Sciences. The Respectful Approach, gemodelleerd naar Resources voor Infant Educators (RIE) TM, begeleidt ouders om jonge kinderen te behandelen als bekwame en onafhankelijke mensen die kunnen floreren als ze van de ouders ruimte en vrijheid krijgen binnen een veilige omgeving. “De methode gaat over het opbouwen van een vertrouwensvolle, duurzame band met positieve communicatie tussen ouders en kinderen”, vertelt Richardson. “Er is minder aandacht voor checklists en het behalen van mijlpalen, met erkenning dat elk kind anders is.”

Toekijken

Ouders werden uitgenodigd om gedurende zes weken deel te nemen aan een klas voor baby’s of peuters. Hier observeerden ze hun kinderen ononderbroken, terwijl ze speelden in een kamer vol met voor hun leeftijd geschikt speelgoed. De baby’s en peuters waren vrij om hun omgeving te verkennen en om met andere kinderen om te gaan, terwijl de ouders in de kamer ernaast zaten en met een begeleider toekeken. Na een observatieperiode introduceerde en besprak elke klas een onderwerp met betrekking tot de methode.

Vertrouwen in eigen kunnen

Na afloop van het programma was het stressniveau van de ouders significant lager. Ook hadden ze meer zelfvertrouwen en begrip van de mogelijkheden van hun kinderen. Richardson: “De deelnemers gaven aan zich minder zorgen te maken over prestatiedruk, waardoor ze zich meer konden concentreren op hun relatie met hun kinderen. Als ouders hebben we de neiging om onze kinderen te ‘redden ’als ze ergens mee worstelen in plaats van ze te laten proberen hun eigen problemen op te lossen. Maar als de kinderen geen hulp zoeken, kunnen ze het zelf ontdekken.”

Richardson legde uit dat de Respectful Approach helpt om in de vroege jaren goede patronen vast te stellen. Dit stimuleert kinderen vertrouwen op te bouwen in hun eigen capaciteiten en om op emotioneel intelligente manieren met conflicten om te gaan. “Traditioneel waren vroege gedragsinterventies voornamelijk gericht op het wijzigen van ongewenst gedrag van kinderen. Door middel van goede communicatie en een hechte ouder-kindband op te bouwen, kunnen we mogelijk problemen op lange termijn voorkomen.”

Vervolgstudie

Richardson en haar onderzoeksbegeleider, universitair hoofddocent Therese O’Sullivan, breiden nu de pilotstudie uit. Gedurende drie jaar gaan ze ouders en kinderen volgen om te bepalen of de afname van ouderlijke stressniveaus een blijvende impact heeft. Ook onderzoeken ze in deze vervolgstudie de langetermijnresultaten met betrekking tot de ontwikkeling van kinderen.

Vertaling: Ouders Centraal

Bron: 1356ecu.edu.au

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER