Juist de taal is zo belangrijk in de hulp aan ouders en kinderen. Hoe maken we de barrières die tussen hen in staan bespreekbaar? En belangrijker, wat is er vervolgens nodig om ze op te ruimen? Juist dan is taal de sleutel om barrières tussen ouders en kinderen bespreekbaar te maken”, vertelt Paulien Kuipers met overtuiging. “Taal hét bindmiddel tussen ouder en kind.”

Veel vraagstukken binnen de jeugdhulpverlening hebben direct of indirect te maken met hechtingsproblemen. We zien steeds meer in dat spreken met kinderen van groot belang is voor hun gezonde ontwikkeling”, vertelt Paulien. “Maar dan moeten we hen wel heel goed kunnen verstaan. Dat geldt voor oudere kinderen, maar zeker ook voor de allerjongsten: de baby’s. Ook zij drukken zich uit, via hun lichaam, via hun gedrag. Een betere preventie is er niet.”

De slogan ‘Met woorden kun je wonden helen’ spreekt in dit verband volgens Paulien boekdelen.  “Maar de valkuil is dat je met woorden ook ongewild schade kunt aanrichten en zo ouders en kind splitst.

Op donderdagochtend 7 oktober gaat Paulien in een webinar diep in op het spreken met en luisteren naar jonge kinderen. “Ik geef dan inzicht hoe ouders en kind met woorden beter verbonden kunnen raken. Iedereen die werkt in het veld van de ouder-kindzorg is welkom. Taal is ons belangrijkste hulpverleningsmiddel. Stilstaan bij onze woorden is daarom voor iedereen geen overbodige luxe. Van harte hoop ik dat iedereen na dit webinar zich meer bewust is van de woorden die je uitspreekt tegen ouders én tegen de baby, peuter of kleuter. Fijn als voor dit thema veel belangstelling komt. Woorden gebruiken we de hele dag, maar we kunnen er zoveel meer goeds mee doen!”

Datum: 7 oktober van 9.00-10.30 uur (maar het webinar is ook later terug te kijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Meer informatie en aanmelden >>

Paulien werkte na haar studie Orthopedagogie/ kinderpsychologie vele jaren in instellingen voor jeugdhulpverlening. In 2011 richtte zij Stichting Kinderleven op om de focus te leggen op het helpen verbeteren van de relatie tussen ouders en hun jonge kind.

Onder haar directeurschap ontwikkelde het Kinderleven Behandelcentrum kwalitatief hoogstaande hulpverleningsmethodieken die getoetst werden door TNO. Onlangs zwaaide Paulien af als directeur van het Kinderleven Kennis- en Opleidingscentrum, maar ze is nog nauw bij het Behandelcentrum betrokken. Paulien is auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’. Ze geeft lezingen en cursussen door het hele land. 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER