De relatie tussen ouders en casemanagers van Integrale Vroeghulp biedt soms onvoldoende continuïteit. Na het hulptraject eindigt de samenwerking zonder dat er een relatie met de zorgaanbieder is. Supportouders kunnen dit gat opvullen.

Supportouders zijn ervaringsdeskundige ouders, die ‘nieuwe’ ouders tijdens of na het traject van Integrale Vroeghulp (IVH) ondersteunen op emotioneel en praktisch vlak. Dit doen zij vanuit hun eigen ervaringen en opgedane kennis. Ouders in Tilburg hebben hiertoe het initiatief genomen.

Lotgenoten
De kinderen die bij Integrale Vroeghulp komen, kunnen verschillende en meerdere ontwikkelingsproblemen hebben. Het voorstel voor een IVH-traject overvalt menig ouder. De stap naar een lotgenotencontactgroep is vaak erg groot en komt te vroeg. De beste vorm voor ondersteuning in deze periode is volgens de ouders één op één contact met een ervaringsdeskundige ouder, de supportouder.

Voorwaarden
Voorwaarde is dat er goed contact is tussen vraagouder en supportouder. Ook hebben supportouders de kennis en steun nodig van professionals. Kennis van de sociale kaart in de regio, overdracht van vragen of problemen die te zwaar zijn voor de supportouder, bepalen wanneer afsluiten van het supporttraject nodig of verantwoord is.

Proef in 2017
De initiatiefouders en Integrale Vroeghulp Midden-Brabant willen in het eerste halfjaar van 2017 samen een proef uitvoeren. Hiervoor komt een plan van aanpak en wordt naar financiering gezocht. Ongeveer zes supportouders die al bekend zijn bij Integrale Vroeghulp kunnen meedoen. Zij krijgen de vraag wat zij nodig hebben om de rol als supportouder te vervullen. Daarna wordt met behulp van de coördinator en de consulenten van IVH Midden Brabant een combinatie gemaakt tussen een supportouder en een ouder die open staat voor ondersteuning.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER