Het combineren van ouderschap en studie kan net zo goed als topsport gezien worden.  In het hbo valt 75% van de studerende moeders uit. Daarom is meer aandacht nodig voor dit probleem. Studerende moeders willen net als topsporters een aangepast flexibel studieprogramma.

Onderwijsinstellingen en de overheid doen te weinig om uitval en discriminatie van studerende moeders en zwangere studentes tegen te gaan. De verschillende ministers van OCW hebben de afgelopen tien jaar herhaaldelijk aangegeven dat het de verantwoordelijkheid is van de onderwijsinstellingen en dat zij dit maar moeten regelen. Uit recent onderzoek van de VU blijkt echter dat onderwijsinstellingen nog altijd niets tot weinig specifieke regelingen hebben vast gelegd voor zwangere studenten en studerende moeders, zoals bijvoorbeeld zwangerschapsverlof regelingen.

Maar liefst 13.500 mbo- en ho-studenten combineren studie en een kind. Het Steunpunt Studerende Moeders wil meer maatwerk voor deze moeders en voor hen die tijdens hun studie zwanger worden. Het steunpunt pleit onder meer voor een formeel recht op zwangerschapsverlof en een algemeen beleid voor onderwijsinstellingen waarin een aantal zaken zijn vastgelegd aangaande hoe om te gaan met zwangere studenten en studenten met een kind.

Bij een hoorzitting over het passend onderwijs in het mbo in Tweede Kamer hield oprichtster van het steunpunt, Annemieke de Jong, onlangs een inleiding. Klik hier voor haar betoog.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER