studenten

Sinds het academisch jaar 2016-2017 hebben studenten van de opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool InHolland de mogelijkheid om een bijzonder keuzevak te volgen: Nieuw Samengestelde Gezinnen. Twee studenten vertellen over dit vak.

Studenten vinden het keuzevak Nieuw Samengestelde Gezinnen (NSG) een nuttig thema. Op popelieropleidingen.nl vertellen twee studenten van Hogeschool InHolland, Kevin Marcus en Roxy Linschoten (beide derdejaars Pedagogiek), over hun ervaringen.

Roxy Linschoten

“Ik koos voor de minor NSG, omdat ik zelf een dochter ben van gescheiden ouders. Daarnaast zie en hoor ik dat veel mensen scheiden. Ook weet ik dat het best lastig kan zijn om als kind tussen je ouders in te staan vanwege loyaliteit. De minor NSG heeft mij laten inzien dat ouders het beste voor hun kind willen, maar dat de eigen gevoelens van ouders in de weg kunnen staan. De ene ouder is al verder in het proces van verwerking en het zorgvuldig communiceren dan de andere ouder. Door gebruik te maken van de kenmerkkaarten en het Stiefplan werd het gezin er van bewust waar hun kracht lag. Het vanzelfsprekende kwam onder de aandacht, wat een trots gevoel bij het gezin opleverde. De thema’s van de kaarten waren een goede aansluiting op het gezin, omdat de thema’s gerelateerd zijn aan de opvoeding en hoe ermee wordt omgegaan.”

“Het boek van ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ vond ik enorm waardevol. Het is een praktisch boek, zowel voor professionals als voor ouders. Het boek vormde de leidraad voor mijn gesprekken met het gezin en is goed te volgen. Ook staan er handige en praktische tips in voor ouders, waardoor je ouders wederom met elkaar kan verbinden. En dat zal als ouder waarschijnlijk een prettig gevoel opleveren!’”

Kevin Marcus

“Ik heb voor de minor nieuw samengestelde gezinnen gekozen, omdat ik zelf gescheiden ouders heb. In deze minor wilde ik leren hoe ik met mijn ervaringen andere mensen zou kunnen helpen, zodat gescheiden ouders samen ouder blijven. Ik heb hier geleerd om met kenmerkkaarten een gesprek aan te gaan met de ouders en het kind van een nieuw samengesteld gezin. Het gezin reageerde hier goed op, maar vond de vragen soms wat lastig. Dit kwam doordat de bonusmoeder bij het gezin kwam toen de kinderen al pubers waren. Wel gaven zij aan dat het prettig was om met deze kaarten te werken, omdat het situaties naar boven laat komen waar zij zelf niet over hadden nagedacht. Hierdoor kwamen zij in gesprek en hoorden zij dingen van elkaar voor de eerste keer. Dit gaf een mooie uitkomst, omdat zij hierdoor konden gaan praten.”

“Ik zou iedereen aanraden die in een scheiding zit ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ te lezen, want er staan heel veel tips in. Ieder gezin moet het doen zoals zij denken dat goed is, als de gezichten van ouders maar dezelfde kant op blijven staan. Ik als kind heb meegemaakt dat mijn ouders niet altijd hetzelfde dachten en dat bracht vaak loyaliteitsconflicten.”

Bron: popelieropleidingen.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER