Ouders met stemmingsstoornissen en hun kinderen hebben behoefte aan meer screening en informatie. Opvallend is dat het merendeel vindt dat er tijdens het behandeltraject onvoldoende aandacht aan hun kinderen wordt besteed. Er bestaat ook grote interesse in een preventieve training om de weerbaarheid van hun kinderen te vergroten. Dat blijkt uit een online vragenlijst die ouders met een stemmingsstoornis en hun kinderen hebben ingevuld.

Kinderen met een of meerdere ouders met een stemmingsstoornis hebben een verhoogd risico om zelf een stemmingsstoornis te ontwikkelen. Daarnaast is bekend dat bepaalde factoren kinderen kunnen beschermen tegen het optreden van een stemmingsstoornis.

Online vragenlijst

In het kader van een nieuw Nederlands onderzoek over dit onderwerp, de MARIO-studie naar stemming en veerkracht, hebben onderzoekers van GGZinGeest, het VU medisch centrum Amsterdam en het Erasmus medisch centrum Rotterdam samen met ervaringsdeskundigen een online vragenlijst over dit onderwerp ontworpen. In april en mei 2017 is er een oproep gedaan aan ouders met stemmingsstoornissen (depressie of bipolaire stoornis) en hun kinderen (tussen 12-30 jaar) om deze vragenlijst in te vullen.

Uitkomsten

Aan het onderzoek hebben 170 deelnemers meegedaan: 129 ouders en 41 kinderen. De uitkomsten zijn weergegeven in een infographic. Hieruit blijkt dat 91% van de kinderen met familie, vrienden of een behandelaar kan praten over de stemmingsstoornis van hun ouders. Meestal komen de kinderen rond hun twaalfde over de stoornis te weten. Van de ouders zouden twee op de drie toestemming geven om hun kinderen te laten screenen op mogelijke psychische problemen.

Bijna driekwart van de ouders maakt zich ook daadwerkelijk zorgen over de ontwikkeling van hun kinderen vanwege hun stemmingsstoornis. Zij zijn ook geïnteresseerd in een informatieprogramma met uitleg. Van de ouders geeft 58% aan dat er tijdens het behandeltraject onvoldoende aandacht aan hun kinderen wordt besteed. Een kleine driekwart van hen vindt meer rechtstreekse aandacht wenselijk en zijn ook geïnteresseerd in een preventieve training om de weerbaarheid van hun kinderen te vergroten.

Bron: nesda.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER