Samen met de input van ouders hebben Stichting Opvoeden.nl en de GGD regio Utrecht drie filmpjes ontwikkeld over pestenbrutaal gedrag en gezond leven. De filmpjes zijn voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken. De ambitie is om dit jaar met meer organisaties uit de jeugdgezondheidszorg filmpjes te ontwikkelen.

De filmpjes zijn gebaseerd op de betrouwbare opvoedinformatie die Stichting Opvoeden.nl met deskundigen ontwikkelt. Centraal in de ontwikkeling van filmpjes staat de vraag van ouders. Daarom zijn de onderwerpen gekozen op basis van de praktijkervaring van professionals, suggesties uit het Landelijk Ouderpanel en de meest gelezen informatie op Opvoeden.nl.

Ouders positief

De drie filmpjes zijn getoetst door 119 ouders uit het Landelijk Ouderpanel. Daaruit kwam onder meer dat ouders de tips in de filmpjes duidelijk vonden. Zij konden na het kijken de kernboodschappen goed samenvatten. Ook gaven zij presentatrice Fiona een positieve beoordeling. Ouders gaven haar gemiddeld een 4 op een schaal van 5. Fiona deelt op een persoonlijke manier de betrouwbare tips met ouders. Af en toe houdt ze de camera zelf vast: het inmiddels bekende ͚vloggen͛. Dat is iets wat ouders van nu gewend zijn om te kijken.

Filmpjes gebruiken in gesprekken met ouders

Professionals kunnen de filmpjes gebruiken tijdens of voorafgaand aan consulten, op social media of in andere digitale toepassingen. “Wij laten onze professionals actief naar de filmpjes verwijzen. Jonge ouders zijn gewend om online filmpjes te bekijken. Informatie komt nóg beter over als het in beeld wordt getoond. Zo is er meer tijd om tijdens een consult op de specifieke vragen van ouders in te gaan”, aldus Monique Westerlaken, afdelingsmanager JGZ Utrecht-West.

De filmpjes staan op YouTube en op alle websites die de opvoedinformatie van Stichting Opvoeden.nl afnemen, dus ook op die van de GGD regio Utrecht. “De filmpjes zijn voor iedereen en elk platform beschikbaar, zodat veel ouders bereikt worden”, zegt Els Verkerk, directeur-bestuurder van Stichting Opvoeden.nl. “Het is een mooie aanvulling op de betrouwbare opvoedteksten. Ik ben blij om te zien dat deze eerste drie filmpjes goed door ouders ontvangen en begrepen worden.” De filmpjes vind je onder meer in de teksten over PestenOpvoedtips kinderen en Gezonde voeding.

Oproep aan andere organisaties: doe mee!

Inmiddels hebben meerdere organisaties aangegeven mee te willen doen in de ontwikkeling van een nieuwe reeks filmpjes. Daardoor kan er kostenefficiënt gewerkt worden. Westerlaken: “De afgelopen jaren hebben we enkele succesvolle projecten gezien die we met JGZ-organisaties hebben aangepakt. Dat zie ik ook voor me voor dit filmpjesproject. Laten we gezamenlijk hierin optrekken, zodat we met weinig middelen mooie dingen kunnen maken. Het vraagt weinig inspanning, maar je krijgt er veel voor terug!”

Interesse? Lees hier het projectplan. Voor meer informatie kun je contact opnemen met projectleider Thea Rietveld via thea@stichtingopvoeden.nl of 088 – 11 80 200.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER