Hoge werkdruk

Nederlandse gezinnen worstelen met de keuzes tussen werk en gezin. 70% van de ouders voelt zich wel eens schuldig, met name over het gebrek aan tijd voor de kinderen en de druk die op het gezin staat. Gevolg is dat steeds meer ouders hulp zoeken, zo blijkt uit onderzoek van BV Familie.

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Waar vorig jaar maar liefst 1 op de 3 ouders een te hoge druk ervaarde is dat nu al opgelopen naar bijna 1 op de 2 (45%).

Oplopende druk

Elementen die hierbij een rol spelen, zijn onder andere gebrek aan tijd, keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen, een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg en financiële stress onder meer door de hoge kosten van kinderopvang.

Het zijn slechts voorbeelden, maar mogelijk met grootse gevolgen”, aldus Renate Tromp van BV Familie, een sociale beweging voor ouders door ouders. “Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars, maar zouden er gezien de oplopende druk wel moeten komen. Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op. Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten. Logisch dat ouders vragen om meer hulp, bijvoorbeeld door van kinderopvang een basisvoorziening te maken.”

#hebheterover

Praten over de druk op ouders is niet vanzelfsprekend en passende aandacht en ondersteuning, bijvoorbeeld door van kinderopvang een basisvoorziening te maken, ontbreekt. BV Familie roept alle betrokkenen, van ministers en Kamerleden, tot werkgevers en sportorganisaties, maar ook ouders zelf op het schoolplein en aan de keukentafel, op om de maatschappelijk druk op gezinnen te verlichten, ieder op zijn eigen manier. Met #hebheterover wil BV Familie het onderwerp aan alle tafels bespreekbaar maken.

Internationale Dag van het Gezin

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Internationale Dag van het Gezin, ofwel Wereld Familiedag, is in 1993 door de Verenigde Naties uitgeroepen. BV Familie  wil op deze dag  speciaal aandacht vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders, kinderen en natuurlijk opa’s en oma’s.

Kijk voor meer informatie over de druk op ouders ook de BV Familie documentaire ‘Ticket to the tropics’ via www.bvfamilie.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER