Wat zijn de ervaringen van (aanstaande) ouders voor én na de geboorte van hun kind? Die vraag staat centraal in onderzoek van Hogeschool Leiden. In het kader hiervan zijn de onderzoekers op zoek naar stellen die vragen willen beantwoorden over wat het betekent om vader of moeder te worden.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de samenwerkingsrelatie tussen partners invloed heeft op de opvoeding, de ouder-kind relatie en de ontwikkeling van het kind, en omgekeerd. Ouders die meer samenwerken hebben onder andere een hoger welzijn, minder stress en voeden sensitiever en warmer op. Juist de overgang van partnerschap naar ouderschap vraagt veel afstemming tussen ouders. Ouders geven achteraf vaak aan dat ze beter geïnformeerd hadden willen zijn over de effecten van het krijgen van een kind op de relatie.

Ervaringen voor en na geboorte

Over de praktische zaken rondom de zwangerschap en de bevalling is veel informatie te vinden, maar er wordt nog weinig aandacht besteed aan wat het voor mensen zelf betekent om vader of moeder te worden. Om meer te weten te komen over de ervaringen van (aanstaande) ouders voor en na de geboorte van hun kind is Hogeschool Leiden een onderzoek gestart naar ouderschap. De gegevens die met dit onderzoek verzameld worden leveren waardevolle informatie op over wat het voor aanstaande ouders betekent om een kind te krijgen en wat zij in de eerste periode van het ouderschap nodig hebben. Met deze informatie kunnen professionals beter inspelen op de behoefte van toekomstige ouders en kunnen problemen in jonge gezinnen voorkomen worden.

Interesse?

Ouders die eerder hebben meegedaan geven aan dat het invullen van de vragen leidt tot leuke en interessante gesprekken bij hen thuis! Stellen doen mee door allebei los van elkaar drie vragenlijsten in te vullen: tijdens de zwangerschap, als hun kindje zes maanden is en op de leeftijd van 1 jaar. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

Via deze link kun men direct meedoen aan het onderzoek. Voor vragen kan contact worden opgenomen met ouderteam@hsleiden.nl.

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER