Tekening van gezin met pleegkind

De screening van Gelderse aspirant pleegouders gebeurt niet goed genoeg. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. (de Inspecties). Jeugdzorg Nederland gaat nu onderzoeken of de huidige screening en voorbereiding van aspirant-pleegouders nog voldoende adequaat is.

De inspecties onderzochten een in 2016 gemelde zaak uit 2011, waarbij een minderjarige werd misbruikt door een pleegouder. Ook hielden de Inspecties het huidige screeningsproces tegen het licht.

Screening niet op orde

Volgens de Inspecties was en is de screening van pleegouders in Gelderland niet op orde. De betrokken partijen hebben aanbevelingen voor verbetering gekregen. Ook is Jeugdzorg Nederland gevraagd op landelijk niveau te kijken of er vernieuwde afspraken over het veiliger en sneller plaatsen van kwetsbare kinderen in pleeggezinnen nodig zijn.

Naar aanleiding van het inspectierapport, dat is aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid, start Jeugdzorg Nederland een onderzoek naar de kwaliteit van de huidige screening en voorbereiding van aspirant-pleegouders.

Onderzoek Kwaliteitskader en Veldnorm Netwerkpleegzorg

Jeugdzorg Nederland is al gestart met een evaluatie van het Kwaliteitskader Voorbereiding en screening aspirant-pleegouders. De evaluatie komt voort uit afspraken binnen het Actieplan Pleegzorg dat afgelopen mei naar de Tweede Kamer werd verstuurd. Naast de evaluatie van het kwaliteitskader wordt ook gekeken of de Veldnorm Netwerkpleegzorg moet worden aangepast. De uitkomsten van het rapport van de inspecties worden in deze onderzoeken meegenomen. Op basis van de uitkomsten van die evaluaties, zal Jeugdzorg Nederland de huidige werkafspraken en veldnormen aanpassen.

Bron: jeugdzorgnederland.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER