Veel ouders ervaren het ouderschap als zwaar. Om de eigen kracht van ouders te versterken, is het Opvoedkwaliteitenspel ontwikkeld. Het spel helpt om met ouders in gesprek te gaan over hun kwaliteiten rond het ouderschap.

Het Opvoedkwaliteitenspel is ontwikkeld door jeugdverpleegkundige Ingrid Diepstraten. In haar werk miste ze namelijk tools om met ouders in gesprek te gaan over het ouderschap en om de eigen kracht van ouders te versterken. “Het viel me op dat we het vaak hadden over dingen waar ouders ontevreden over zijn in de opvoeding, vertelt zij in een interview met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). “Ook hadden we het over problemen die speelden binnen het gezin.”

Positieve beleving

Aandacht voor ouders en een positieve beleving van het ouderschap is van groot belang voor het welzijn van ouders. Het komt daarmee ten goede aan hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders ervaren dat ze het goed doen. Het is belangrijk dat professionals in het gesprek met ouders focussen op de positieve en beschermende factoren, om van daaruit de eigen kracht van ouders te versterken. Hierdoor kan het opvoedvertrouwen van ouders versterkt worden en problemen voorkomen worden.

Handvatten voor professionals

Het Opvoedkwaliteitenspel biedt handvatten voor professionals om ouderschap bespreekbaar te maken en om ouders daarmee in hun kracht te zetten. Diepstraten zet de tool regelmatig in bij ouders die een vervolgafspraak hebben gemaakt. Aan de hand van kaartjes met daarop verschillende opvoedkwaliteiten zoals aandacht geven en duidelijkheid, wordt gewerkt aan opvoeden vanuit persoonlijke kracht. Hierbij staat de professional waardevrij naast de ouder. Er wordt gebruik gemaakt van een oplossingsgerichte kijk, waardoor input van de ouders leidend is. Doel hiervan is dat ouders weer in zichzelf gaan geloven en dat het opvoedvertrouwen toeneemt. Met behulp van de tool gaan ouders en professionals op een laagdrempelige en positieve manier met elkaar in gesprek, waardoor er een vertrouwensband ontstaat.

Klik hier voor een pdf van het hele NCJ-interview.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER