Smart phone

Iedere puber is gebaat is bij verschillende manieren van aanpak. Met behulp van een smartphone app kunnen ouders tijdens deze periode hun puberende kinderen wat meer kunnen bijsturen. Dat blijkt uit onderzoek van Loes Keijsers, ontwikkelingspsycholoog aan Tilburg University waarover het AD bericht. Zij vindt het fascinerend om vanuit de wetenschap te kijken naar hoe je pubers opvoedt tot een beetje gelukkige en sociaalvaardige mensen.

Ouders vinden de puberteitsontwikkeling vaak de allerlastigste periode in de opvoeding van hun kind. Zelfs nog lastiger dan de periode van de terrible two’s waar peuters op alles slechts ‘nee’ antwoorden. De puberteit is ook het moment waarin bijna alle ontwikkelingsstoornissen beginnen. Of het nu gaat over depressie, schizofrenie of angststoornissen. Dus als er één fase belangrijk is in de opvoeding, dan is het wel de puberteit.

De puberteit is ook de laatste kans om als ouder nog een positieve invloed op je kind te hebben. Hoe ouder het kind wordt, hoe minder de invloed van ouders op hun keuzes wordt. De adolescentie is dus het laatste moment waarop je als individu nog enigszins vatbaar bent voor de opvoeding van je ouders. Maar juist op dat moment, als het er echt op aan komt, is het heel lastig om een kind op te voeden.

Drie hoofdingrediënten

Uit eerder onderzoek is de afgelopen 60 jaar gebleken dat er drie hoofdingrediënten van belang zijn bij de opvoeding: regels, emotionele steun en warmte en het bevorderen van de autonomie. Jongeren zijn zeer gebaat bij weten waar ze aan toe zijn. Een afgesproken eindtijd om thuis te zijn na een feestje is bijvoorbeeld goed. Het is ook belangrijk voor kinderen om te weten en te voelen dat hun ouders van ze houden. Ten slotte is het loslaten van het kind belangrijk. Kinderen die een opvoeding met deze drie ingrediënten zijn gelukkiger, minder depressief en hebben minder kans om in de criminaliteit te belanden.

Onderzoek is gebaseerd op gemiddelden en dat is niet zomaar toepasbaar op ieder individu. Daarom heeft zij, om erachter te komen hoe elk uniek kind functioneert, gebruik gemaakt van iets waarmee een puber uitzonderlijk makkelijk te bereiken is: de smartphone.

Peiling humeur

In haar onderzoek heeft Keijsers 250 pubers gedurende 21 dagen gevolgd. Een aantal keer per dag werden de pubers door een app op hun mobiel gevraagd hoe ze zich voelden. Zo is in kaart gebracht op welke momenten van de dag ze zich goed of slecht voelden en met welke gebeurtenissen dit samenhing. Door dit onderzoek werd bevestigd dat ‘de puber’ niet bestaat, maar dat iedere puber gebaat is bij verschillende manieren van aanpak. Zo wordt de ene puber gelukkiger van emotionele warmte van de ouders en laat de ander daardoor een duidelijke dip in het humeur zien.

Individuele handleidingen

Op basis van dit onderzoek zouden op termijn resultaten gevonden verkregen kunnen worden waaruit een handleiding voor iedere afzonderlijke puber zou kunnen vloeien. Met behulp van een smartphone app zouden ouders tijdens deze periode wat meer kunnen bijsturen om zo succesvollere, zelfverzekerdere en gelukkigere individuen op te voeden. Dé opvoeding bestaat niet, maar in de komende jaren hoopt Keijsers door smartphones en slimme statistiek te gaan ontdekken hoe ouders het beste hun eigen kind kunnen ondersteunen.

Bron: AD.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER