Genetische factoren verklaren voor 60% de verschillen tussen zeven-jaar-oude kinderen bij depressieve, angst-, somatische, oppositionele, norm overschrijdende en obsessief-compulsieve problemen. Het is dan ook belangrijk om ook ouders te screenen op het moment dat hun kind wordt aangemeld bij een kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek. Indien nodig moeten ook zij een behandeling aangeboden krijgen.

Dat adviseert Laura Wesseldijk naar aanleiding van haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek maakt duidelijk dat kinderen van ouders met psychopathologie een hoger risico hebben om ook psychiatrische klachten te ontwikkelen. Familieomstandigheden, zoals wel of geen baan hebben en een slechte relatie met de andere biologische ouder, zijn vaak de hoofdoorzaak van klachten bij ouders. Daarnaast hangt de psychopathologie van het kind deels samen met soortgelijke ouderlijke klachten.

Dubbel nadeel

Deze resultaten wijzen er op dat er een groep kinderen is met een dubbel nadeel, stelt Wesseldijk. Zij hebben een of twee ouders met psychiatrische klachten en leven in familieomstandigheden die nadelig kunnen zijn, zoals een ouder zonder baan of ouders die niet meer samen zijn.

Nederlandstalige samenvatting

Het onderzoek, getiteld ‘Risk factors for the development and outcome of childhood psychopathology’ is geschreven in het Engels. Wel is er een Nederlandstalige samenvatting beschikbaar.

Verder zijn er de volgende bestanden beschikbaar:

 cover.pdf (436.6Kb)

 title page.pdf (160.8Kb)

 abstract english.pdf (464.7Kb)

 table of contents.pdf (39.28Kb)

 chapter 1 introduction.pdf (308.8Kb)

 chapter 2.pdf (903.1Kb)

 chapter 4.pdf (694.1Kb)

 chapter 5.pdf (704.5Kb)

 chapter 6.pdf (730.7Kb)

 chapter 9 summary and discussion.pdf (464.7Kb)

 appendix appendices.pdf (345.8Kb)

 appendix references.pdf (694.7Kb)

Bron: Nji.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER