Welke uitdagingen spelen bij deze ouders? En hoe kunnen professionals hen daarbij op de beste manier ondersteunen? Over deze vragen staan op Sociaal.Net artikelen over allerlei aspecten van het ouderschap.

Gezinnen waar beide ouders onder hetzelfde dak opvoeden. Mama en papa, twee mama’s, twee papa’s. Ouders die, heel bewust of door omstandigheden, alleen opvoeden. Co-ouders na een scheiding. Opvoeden in een nieuw samengesteld gezin. Adoptieouders en pleegouders. Ouders met een migratieachtergrond die hun kinderen opvoeden, soms balancerend tussen verschillende culturen. Ouders in armoede. Ouders van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Ouders en kinderen die, voor korte of langere tijd, een traject afleggen samen met de jeugdhulp.

Greep uit recente artikelen

Opgroeien in een vluchtelingengezin: ‘Ik ben de ouder van mijn ouders’
In vluchtelingengezinnen nemen adolescenten verschillende taken op. “Vroeger was ik een voetbalspeler, nu heb ik daar geen tijd meer voor.”

‘Je kan niet ongestraft kinderen kleineren’
Bruno Vanobbergen schrijft in zijn nieuw boek over het opvoeden van kinderen: “Het is een oefening in een mooier mens worden.”

Open-Hart-Cirkels doorbreken psychische kwetsbaarheid
Wat als ouders het gevoel hebben dat hun kind door een moeilijke periode gaat? Open-Hart-Cirkels helpen om verdriet en verlangens op tafel te leggen.

Simbahuizen zijn nieuw in de Vlaamse jeugdhulp
Simbahuizen zijn nieuw. Professionele zorgouders vangen geplaatste kinderen op in hun gezin: “Een goede vertrouwensband is cruciaal.”

Donkere wolken boven kinderopvang: ‘Te veel kinderen per begeleider’
De Week van de Kinderopvang is een feestmoment. Toch stellen onderzoekers vast dat doorheen dat feestgedruis heel wat valse noten klinken.

Problematische scheiding: Ouders in langdurig conflict maar wat met de kinderen?
In bezoekruimtes proberen kinderen en ouders na een vechtscheiding hun gebroken contact te herstellen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

‘Er is niets pedagogisch aan de pedagogische tik’
Geweld in de opvoeding moeten we verbieden. Maar voor een echte mentaliteitswijziging is er meer nodig. Dat vindt het Kenniscentrum Kinderrechten.

Partner en collega: ‘Aan de keukentafel ontstaan nieuwe perspectieven’
Marie en Johan zijn bijna veertig jaar getrouwd. Bovendien zijn ze collega’s binnen Kind en Gezin. Werkt zo’n combo ondersteunend?

En nog veel meer. Kijk eens op Sociaal.net

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER