Een kindje krijgen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in ons leven. Daar bereiden we ons dus goed op voor, zou je denken. Toch schort er in de praktijk vaak veel aan de voorbereiding op het ouderschap.  Bovendien richten de cursussen en boeken die er zijn, zich vooral op de moeder óf de vader. Jammer, vond verloskundige Marlies Galema.

Galema merkte dagelijks dat een goede gezamenlijke voorbereiding helpt. Het heeft onmiskenbaar een positief effect, zowel op het verloop van de bevalling als op de manier waarop beide partners de bevalling ervaren én het succes van hun relatie als gezin. Daarom ontwikkelde ze de cursus Prettig Bevallen. Nu is er ook een boek, getiteld ‘Prettig Bevallen. En dan …?!’. Hierin legt Galema uit hoe je je kunt voorbereiden en waarom het zo belangrijk is dat je dat samen doet.

Praktijk en wetenschap

Het vernieuwende aan het boek van Galema is niet alleen dat ze de rol van de vader/partner uitlicht, maar ook dat ze onderbouwt wat het effect is van zijn rol. Ze combineert de resultaten van diverse (wetenschappelijke) onderzoeken en haar ervaringen in de verloskundepraktijk om aan te tonen dat de rol van de partner er wel degelijk toe doet en dat een goede, gezamenlijke voorbereiding (in de betekenis van: tegelijk, samen met elkaar) bijdraagt aan een goed verloop van de bevalling én het succes van alle relaties in het jonge gezin.

Kennis en handvatten

Uit het boek: “Door dit boek zijn jullie beiden samen beter voorbereid. Bij de start van de bevalling hebben jullie allebei hetzelfde kennisniveau. Dat geeft meer zelfvertrouwen en neemt angst weg. Jullie worden minder gauw verrast. Je kunt dingen plaatsen (herkenning). Jullie hebben goed nagedacht hoe jullie dit zo goed mogelijk samen kunnen ervaren en je hebt goed nagedacht over vraagstukken rond de omgang met jullie kindje en met elkaar (…) Dit boek geeft jullie kennis en handvatten om als team te bevallen en als partners een ouderteam te zijn.”

Meer weten?

Ga voor meer informatie over Prettig Bevallen naar de gelijknamige website, klik hier.

Het boek bestellen? Klik hier.

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER