vader en moeder leren kind gitaar spelen

Gezamenlijk muziek luisteren kan leiden tot een betere relatie tussen ouders en hun kinderen. Jonge mannen en vrouwen die tijdens hun jeugd – en vooral tijdens de adolescentie – muzikale ervaringen met hun ouders deelden, bereikten een betere band met hen op jongvolwassenheid leeftijd. Het effect is het grootst op tienerleeftijd.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Arizona waarover mijngezondheidsgids.nl bericht. “Als je kleine kinderen hebt en je luistert muziek met hen, dan helpt dat om een hechtere verstandhouding op te bouwen. Ook voor later in het leven”, vertelt co-auteur Jake Harwood, professor en hoofd van de UA Department of Communication.

Tieners

Bij tieners is dat effect zelfs nog sterker. “Als je met hen naar muziek luistert of muzikale ervaringen deelt, heeft dat een nog grotere uitwerking op de toekomstige relatie dan bij jonge kinderen.” Dat verschil is goed te verklaren, denkt Harwood. “Met jonge kinderen is muzikale activiteit redelijk gebruikelijk, zoals slaapliedjes zingen en het maken van kinderrijmpjes. Met tieners komt het minder vaak voor. En als zoiets ongebruikelijks toch gebeurt, kan dat een groter effect hebben.”

Aanpak onderzoek

Harwood en hoofdauteur Sandi Wallace ondervroegen een groep jongvolwassenen, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, over de frequentie waarmee zij als kinderen met hun ouders muzikaal bezig waren. Bijvoorbeeld door samen naar muziek te luisteren, concerten bij te wonen of muziekinstrumenten te bespelen. Deelnemers deden verslag van hun herinneringen in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar en 14 jaar en ouder. Ze vertelden ook hoe ze hun relatie met hun ouders nu ervaren.

De onderzoekers keken ook naar andere manieren waarop kinderen tijd doorbrachten met hun ouders. Zo konden ze vaststellen dat muziek een uniek effect heeft.

Synchronisatie en empathie

Harwood en Wallace denken dat twee factoren het verband tussen gedeelde muzikale ervaringen en een betere relatiekwaliteit kunnen verklaren. Dat is in de eerste plaats coördinatie. “Synchronisatie of coördinatie is iets dat gebeurt wanneer mensen samen muziek spelen of naar muziek luisteren”, vertelt Harwood. “Als je met je ouders muziek maakt of luistert, kun je gesynchroniseerde activiteiten uitvoeren, zoals samen dansen of zingen. Uit gegevens blijkt dat je elkaar daardoor leuker vindt.”

Empathie is de andere manier waarop muziek de kwaliteit van een relatie kan versterken, zegt Wallace. “Veel recent onderzoek richtte zich op de wijze waarop emoties kunnen worden opgeroepen door muziek en hoe dat de empathie richting je luisterpartner kan versterken.” Het onderzoek van Harwood en Wallace bevestigt dat muziek onderlinge gevoelens kan vergroten. Toch concluderen zij dat coördinatie een grotere rol speelt.

Samen muziek luisteren

Wallace en Harwood dringen er bij ouders op aan om hun muzikale interacties met hun kinderen, vooral tieners, te vergroten. “Nieuwe vaders en moeders denken misschien na over hoe zij willen dat de langetermijnrelatie met hun kind eruit komt te zien”, zegt Wallace. “Dat wil niet zeggen dat dit het recept is voor een perfecte relatie. Maar alle ouders willen manieren vinden om de band met hun kind te verbeteren, ook op de lange termijn. En dit kan een manier zijn.”

Associations between shared musical engagement and parent–child relational quality: the mediating roles of interpersonal coordination and empathy

Bron: mijngezondheidsgids.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER