Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind, maar de professional heeft meestal de regie over de hulp. Een beveiligd digitaal platform, beheert door ouders, kan ervoor zorgen dat ouders zelf de regie hebben over de hulpverlening. Het contact wordt makkelijker, ook met anderen uit het netwerk. Reden voor Regio Noord-Veluwe om een pilot te starten met een online communicatieplatform.

De pilot vindt plaats in het kader van van het project ‘Regie door ouders’. Op het communicatieplatform bepalen hierop zelf wie ze willen uitnodigen en welke informatie ze met wie willen delen. Daarmee krijgen ouders de regie over de communicatie rond hun kind en krijgen ze ook de beschikking over hun eigen online dossier.

Handige functionaliteiten
In de eerste fase van de pilot heeft Regio Noord-Veluwe zich georiënteerd op bestaande online platforms. Daarbij is de keuze gemaakt voor Quli, dat al 20.000 gebruikers heeft en door steeds meer (jeugd)zorginstellingen wordt gebruikt. Quli biedt veel handige functionaliteiten in een beveiligde omgeving, zoals: berichten versturen, chatten, beeldbellen, documenten uitwisselen, afspraken maken, doelen formuleren, ondersteunen bij de uitvoering van taken, beloningsprogramma’s, een ‘moodbox’ e.d.

Interesse
Regio Noord-Veluwe is met een aantal jeugdhulpinstellingen in gesprek gegaan met de vraag of ze willen meewerken aan een pilot, waarbij een aantal hulpverleners en cliënten samen ervaring gaan opdoen in het gebruik van Quli. Veel instellingen zijn geïnteresseerd. Ze zien het als een verrijking en een kans. Het is voor hen nog wel even zoeken naar tijd en ruimte om mee te doen aan een pilot, naast alle andere drukke werkzaamheden.

Planning voor 2017
Regio Noord-Veluwe hoopt binnenkort met drie tot zes instellingen pilots te kunnen starten, waaronder Dimence, Eleos en Buurtzorg Jong. De pilots duren 12 weken en worden vanuit het project ‘Regie door ouders’ gefinancierd en ondersteund. Geïnteresseerde instellingen kunnen zich nog melden om ook deel te nemen. De uiterste startdatum voor een pilot is 1 april, omdat het project uiterlijk 1 juli 2017 afgerond moet zijn.

Deelnemende instellingen krijgen een jaar lang gratis de beschikking over Quli. Hetzelfde geldt voor de zes gemeenten die onder Regio Noord-Veluwe vallen. De komende periode wil Regio Noord-Veluwe dan ook presentaties geven aan bijvoorbeeld de WMO-afdelingen. Want Quli is niet alleen bruikbaar in de jeugdzorg, maar ook in bijvoorbeeld de ouderenzorg. Overal waar mensen komen met een zorgvraag en contacten hebben met professionals (en hun eigen netwerk) kan Quli ondersteuning bieden.

Het project ‘Regie door ouders’ biedt een kans om de transformatie van de jeugdhulp verder te brengen. Na evaluatie van het project zal de Regio Noord-Veluwe bepalen wat de volgende stappen zijn.

Blog
In een blog op de NJI-website licht NicDrion, werkzaam bij de  William Schrikker Groep, de meerwaarde van een dergelijk beveiligd digitaal platform toe.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER