Puber

Kinderen uit gezinnen met een lagere sociale- en economische status hebben een grotere kans om vroegtijdig in de puberteit te komen. Een mogelijke verklaring is dat dit gebeurt omdat deze kinderen moeten overleven. Ook zouden zij een slechtere gezondheid hebben. 

Dat blijkt uit onderzoek aan het Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) in Melbourne, getiteld Early puberty linked to growing up in poorer homes. Jongens uit achtergestelde gezinnen hebben vier keer zoveel kans om vanaf tien- of elfjarige leeftijd in de puberteit te komen. Bij meisjes was de kans twee keer zo groot. Tijdens het onderzoek werden 3.700 kinderen vanaf hun geboorte door de wetenschappers gevolgd. Zij zijn onderdeel van de Australische studie Growing up in Australia. Aan de ouders werd gevraagd of zij kenmerken van puberteit wilden rapporteren bij hun kind tussen het achtste en negende levensjaar. Vervolgens moesten zij dit opnieuw aangeven tussen de leeftijd van tien en elf jaar oud.

Vervroegd
Kenmerken van de puberteit zijn een groeispurt, schaamhaar en veranderingen van de huid. Bij meisjes werd gelet op de komst van de menstruatie en borstontwikkeling. Bij jongens werd ook gelet op een zwaardere stem en baardgroei. Tijdens het onderzoek werd de sociaal-economische status vergeleken tussen kinderen die vroegtijdig in de puberteit kwamen en kinderen die volgens schema begonnen met puberen.

Op een leeftijd van tien en elf jaar oud was 19 procent van de jongens en 21 procent van de meisjes al aan de puberteit begonnen. “Vervroegde puberteit is een van de verschijnselen als gevolg van sociale achtergesteldheid. Ook beïnvloedt het de kansen die het kind later in het leven krijgt”, zegt onderzoeker Melissa Wake.

Overleven
Onderzoek naar de puberteit heeft de laatste periode meer aandacht gekregen, omdat de puberteit bij veel kinderen eerder komt dan bij andere generaties. Volgens professor Ying Sun zou een kind met een lagere sociale- en economische status eerder in de puberteit komen omdat ze moeten overleven. “Kinderen die uit een arm gezin komen, het fysiek zwaar hebben of bijvoorbeeld een ouder missen, gaan mogelijk eerder de puberteit in om ervoor te zorgen dat ze op tijd nageslacht krijgen.”

Volgens professor George Patton zou een vervroegde puberteit bij meisjes kunnen leiden tot emotionele-, gedrags- en sociale problemen. Ook zou een meisje op latere leeftijd een grotere kans hebben op depressies, eetproblemen en onveilig seksueel contact.

(Bron: NU.nl)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER