Van 1 t/m 7 juni 2021 vindt de vierde editie van de Week van de Ouder plaats. Een initiatief om aandacht te vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap. Tijdens de week organiseert het NCJ drie online bijeenkomsten.

Aanleiding voor de Week van de Ouder is de door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen ‘Internationale Dag van de Ouders’ op 1 juni. Deze is uitgeroepen in 2012 om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.

Programma 2021

Tijdens de Week van de Ouder organiseert het NCJ drie online bijeenkomsten:

Dinsdag 1 juni 2021 van 14.30 tot 16.30 uur
Ouderschap onder spanning. Wat kun je betekenen? – José Koster
Over (preventieve) ondersteuning bij scheiding. Tijdens deze interactieve lezing zet José Koster het buffermodel van ouderschap van Alice van der Pas uiteen waarmee inzichtelijk wordt waar je je als professionals op kunt richten wanneer je (preventief) werkt met ouders met relatieproblemen.
Lees meer

Donderdag 3 juni van 13.30 tot 15.00 uur
De transitie naar ouderschap: Liefdevolle ontwrichting – Minke den Heijer
In deze online bijeenkomst bespreken we welke emotionele thema’s vaak spelen bij aanstaand/pril ouderschap. Je leert op welke onderwerpen je alert kunt zijn als professional en je krijgt tips wat je kunt doen ter ondersteuning. Wanneer deze doelgroep zich ondersteund voelt in deze levensfase, dan kan dit stress gerelateerde klachten bij ouder en baby voorkomen.
Lees meer

Donderdag 3 juni van 15.30 tot 17.00 uur
De 1e 1000 dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. – Lindy Prins en Ilona Slomp – Veer-Krachtige Ouders
Over ouderschap en een complex geboorteverhaal. Verbinding in de (geboortezorg)keten. In deze bijeenkomst nemen Lindy Prins en Ilona Slomp ons mee in hun eigen verhaal. En delen zij hoe zij hun ervaringsdeskundigheid en professionele achtergrond inzetten om van betekenis te zijn binnen de integrale (complexe) geboortezorgketen. Zij geven daarbij zorgprofessionals inzichten vanuit het ouderperspectief, zodat zij van daar uit aan kunnen sluiten bij de (zorg)behoeften en wensen van ouders. Vanuit Veer-Krachtige Ouders vragen Lindy en Ilona meer bewustzijn in de impact van het psychische welbevinden van ouderschap na het meemaken van een complex geboorteverhaal.
Lees meer

MELD JE HIER AAN >

Het veerkrachtsysteem van ouders

Vorig jaar stond het veerkracht systeem van ouders, de buffers van ouderschap, centraal. Volgens de ouderschapstheorie van Alice van der Pas bestaat het veerkrachtsysteem van ouders uit vier buffers.

Zie ook: Praktijktool ‘Buffers: het veerkrachtsysteem van ouders’

Bron: ncj.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER