Op een kwart van de basisscholen vindt door leerlingen online verspreiding van naaktfoto’s plaats. Voorlichting en preventie kan dus niet vroeg genoeg beginnen. Professionals spelen daarin een belangrijke rol. Dit geldt des te meer als kinderen van migrantenouders slachtoffer zijn van shame sexting.

Ieder jaar wordt een grote groep jongeren slachtoffer van shame sexting: het ongewenst online verspreiden van (gemanipuleerd) seksueel getint beeldmateriaal met als doel de afgebeelde persoon aan de schandpaal te nagelen. Het ongewenst delen van deze beelden brengt grote risico’s met zich mee. De gevolgen zijn groot voor slachtoffers, zo lijkt uit onderzoek van Pointer en DUO Onderwijsonderzoek en Advies.

Ouders weten vaak niet hoe dit aan te pakken, zeker als er een taboe is op praten over seksualiteit. Als professional kun je ouders adviseren hoe het gesprek aan te gaan met hun kinderen om shame sexting te voorkomen of hen te ondersteunen als het al gebeurd is.. Daders zijn zich hier vaak niet van bewust. Daarom is het belangrijk in gesprek te gaan met jongeren en hun ouders. De rol van opvoeding is groot in het (online) weerbaar maken van kinderen. Openheid en vertrouwen van de ouders naar hun kinderen en hen uitnodigen om eerlijk te zijn, zonder meteen te straffen of te verbieden, werkt beschermend.

Lees verder >

Shame sexting bij kinderen met migratieachtergrond

Meisjes met bijvoorbeeld een Turkse of Hindoestaanse achtergrond kunnen door shame sexting in de ogen van hun familie of gemeenschap hun eer verloren hebben. Daarmee lopen ze ook risico op eergerelateerd geweld door hun familie.

Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) ontwikkelde een toolkit: Praten over shame sexting voor professionals. Zij krijgen handvatten aangereikt om ouders met een migratieachtergrond te ondersteunen bij gesprekken over seksualiteit en shame sexting met hun kinderen. Professionals vinden het vaak lastig om dit op een cultuursensitieve wijze te doen.

In de toolkit zijn concrete adviezen te vinden. Zoals:

  • Heb kennis en begrip van de schaamte- en eercultuur, maar ook van de eventuele religieuze context.
  • Neem de tijd om opvattingen en ervaringen van ouders in kaart te brengen.
  • Sluit in taal en formulering aan bij de ouders: liever woorden als intimiteit dan expliciet taalgebruik als seks
  • Ken de risico’s op eergerelateerd geweld en de stappen van de Meldcode.

Met de toolkit kunnen sociaal professionals ook aan de slag met groepsbijeenkomsten voor ouders. Veel ouders met een migratieachtergrond leren graag van ervaringen van andere ouders en van praktijkvoorbeelden. Zo help je hen om het gesprek aan te gaan met hun kinderen.

Bron: expertquotes.anp.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER