Een diagnose van een handicap of chronische ziekte bij hun kind is een schok voor ouders. Vaak kampen zij ook met tal van vragen over wat dit betekent en wat zij allemaal kunnen verwachten. Voor hen is nu een praktische gids gemaakt.

Als ouders net hebben gehoord dat hun kind een beperking of chronische ziekte heeft, begint voor hen een lange, vaak emotionele, reis. Ze komen in een compleet nieuwe wereld, vol artsen, therapeuten en regels waar ze waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Om te zorgen dat ze hierin hun weg vinden, is het goed om zoveel mogelijk te weten te komen over de aandoening van hun kind.

Hulp begrip en steun

Sommige ouders herinneren zich later niets meer van die eerste tijd na de diagnose. Anderen omschrijven het als ‘een zwarte zak’ die over hun hoofd werd getrokken of een mes dat in het hart werd gestoken. Maar er zijn ook ouders die opluchting ervaren, omdat ze na een jarenlange diagnostische zoektocht eindelijk antwoord krijgen op hun vraag. Terwijl er zelfs ouders zijn die niets van het bovenstaande ervaren. Zij zijn niet verdrietig, hun wereld stort niet in, maar zij hebben wel de bevestiging gekregen van iets waarvan ze al langere tijd een (onbestemd) voorgevoel hadden. Hoe je het horen van de diagnose ervaart is kortom heel persoonlijk. Wel hebben vrijwel alle ouders na de diagnose van hun kind veel vragen en gaan zij op zoek naar hulp, begrip en steun.

Praktische tips en adviezen

Gelukkig is er genoeg dat hen kan helpen goed door deze periode heen te komen, mocht men daar behoefte aan hebben. De nu ontwikkelde gids, geschreven door Johannes Verheijden, projectcoördinator Emp/Oude, beschrijft hoe verschillend ouders kunnen reageren en geeft praktische tips en adviezen. Weten waar ouders terecht kunnen als men het even niet ziet zitten, kan ook helpen en daarvoor is eveneens aandacht. Na de diagnose van hun kind hebben ouders heel veel vragen. Ook gaan zij op zoek naar hulp, begrip en steun. In de gids lezen zij wat ze moeten weten, wat ze kunnen doen en vooral: dat zij er als ouders niet alleen voor staan. In de gids lezen zij wat ze moeten weten, wat ze kunnen doen en vooral: dat zij er als ouders niet alleen voor staan

Download Gids voor ouders >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER