De positie van ouders in de jeugdzorg is dringend aan verbetering toe. Ouders hebben nu te vaak te maken met wisselende medewerkers en gezinsvoogden. Ook luisteren hulpverleners onvoldoende naar ouders en worden ze als vooringenomen ervaren. Bovendien zijn ze soms erg jong en onervaren. Instellingen maken daarnaast misbruik van hun positie en dreigen met uithuisplaatsingen van kinderen.

Dat is een greep uit de vele klachten, die de werkgroep Zorgomjeugdzorg de afgelopen maanden kreeg van ouders van kinderen, die in aanraking komen met jeugdzorg en waarover Tubantia bericht. De groep wil veranderingen in de jeugdzorg in Twente. Ook wordt gewerkt aan een stichting waar ouders makkelijker juridische bijstand kunnen krijgen.

Schrijnend

De initiatiefneemster, die uit zorg  over haar kinderen anoniem wil blijven, spreekt van ‘tientallen’ reacties. “De verhalen zijn schrijnend en helaas heel herkenbaar. Er zit van alles tussen. Heel verdrietige verhalen van ouders en grootouders, maar ook van politieke partijen die het eveneens hoog tijd vinden dat er dingen veranderen in de jeugdzorg.”

De Twentse werkgroep krijgt  inmiddels steun uit het land van deskundigen, die zich al langer bekommeren om de moeilijke positie van ouders in de jeugdzorg. De landelijk bekende arts Nina Blessing heeft zich achter de Twentse werkgroep geschaard. Zij maakt zich, op basis van persoonlijke ervaringen en uit haar praktijk, al langer sterk voor veranderingen in de jeugdzorg. „Het is de hoogste tijd dat mensen wakker worden en op durven te staan.”

Het is de hoogste tijd dat mensen wakker worden en op durven te staan

Nina Blessing, Arts

Blessing pleitte al eerder in de Tweede Kamer voor veranderingen en was onlangs bij de presentatie van de compensatieregeling voor slachtoffers van geweld en seksueel misbruik binnen jeugdzorg. Die regeling kwam er als reactie op de bevindingen van Commissie De Winter. De regeling maakt volgens Blessing de weg vrij voor ouders om instanties rechtstreeks verantwoordelijk te stellen voor misstanden in de jeugdzorg.  „Het is een begin.”

Het gaat over ernstige zaken, waarvoor we onze ogen niet kunnen sluiten

Margriet Visser, EnschedeAnders

Ook de landelijk opererende jurist Soraya Soer heeft zich bij de Twentse werkgroep gemeld. Zij is al een paar jaar op vrijwillige basis betrokken bij een groot aantal zaken op het gebied van familierecht. Onder meer in Enschede. Soer loopt, samen met enkele andere ouders, al langer met het idee een stichting op te zetten. Mensen die problemen hebben met instanties op het gebied van jeugdzorg kunnen daar dan terecht voor juridische bijstand. Gekeken wordt nu of er een combinatie kan worden gemaakt met Zorgomjeugdzorg.

Vragen in Enschedese raad

Ook zijn er contacten gelegd met de landelijke en lokale politiek. Raadslid Margriet Visser (EnschedeAnders), die zich ook al langer bezighoudt met de gang van zaken binnen jeugdzorg, kondigt aan vragen te gaan stellen aan het Enschedese college naar aanleiding van publicaties in deze krant. „Het gaat over ernstige zaken, waarvoor we onze ogen niet kunnen sluiten. Maar als je vraagt wat er nou precies aan de hand is, krijg je nooit een duidelijk antwoord.”

Mensen die hun ervaringen met jeugdzorg en -bescherming willen delen, kunnen dat tot 15 maart doen via zorgomjeugdzorg@hotmail.com. De reacties worden vervolgens gebundeld en in Den Haag aangeboden. Aan wie en in welke vorm wordt nog bekeken.

Bron: tubantia.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER