Leven met een verstandelijke beperking. Daarover gaat de nieuwe podcastserie ‘Puur met Petri’. Hierin belicht professor Petri Embregts de levens van mensen met een verstandelijke beperking en hun families. In drie afleveringen vertellen Gijs Wanders, Ellis Jongerius en Marike van Weelden openhartig over hun persoonlijke ervaringen.

Hoe makkelijk of moeilijk is het om ‘gewoon’ mee te doen? Hoe belangrijk is je omgeving? Wat als je als ouder(s) de zorg niet langer alleen kunt dragen? En hoe moet het verder als je er niet meer bent om voor je kind te zorgen? Het zijn aangrijpende, maar bovenal krachtige verhalen over hoe Gijs, Ellis en Marike hun ervaringen inzetten om anderen te helpen.

Drieluik

In aflevering 1 van de drieluik praat Petri Embregts met ex-journaalpresentator en verslaggever Gijs Wanders. Zijn dochter Vera heeft een licht verstandelijke beperking. Ze woont inmiddels zelfstandig en heeft een baan, maar de weg daar naartoe was er een vol hobbels.

In aflevering 2 spreekt Petri met Ellis Jongerius. Zij heeft zelf een licht verstandelijke beperking en een autistische stoornis. Ellis is inmiddels directeur van de LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking en vertelt onder andere hoe lastig het kan zijn om met een verstandelijke beperking toe te treden tot de arbeidsmarkt. En hoe belangrijk het krijgen van de juiste hulp en ondersteuning daarbij is.

In de laatste aflevering gaat Petri in gesprek met actrice Marike van Weelden. Haar zoon Jons heeft een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Hij woont in een zorginstelling. Marike verwerkte haar ervaringen in een toneelvoorstelling.

Zichtbaar maken

Embregts: “Met deze podcast wil ik laten zien wat er speelt in de levens van mensen met een verstandelijke beperking en hun families, maar bovenal wil ik hun kracht delen. We willen in Nederland graag komen tot een inclusieve samenleving, die openstaat voor ieder mens. Zichtbaarheid en verbinding zijn daarbij belangrijk. Ik hoop hier met mijn podcast een bijdrage aan te leveren.” De thema’s gelijkwaardigheid, inclusie en ervaringsdeskundigheid liggen Embregts na aan het hart en staan dan ook centraal in de podcastserie.

Beluister de afleveringen >>

Bron: nvavg.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER