“In het begin voelde ik een drempel, ik schaamde me, omdat ik een gevoel van falen had.” Dit vertelt de vader die Merel Steinweg interviewt over de hulp die hij krijgt vanuit het CJG. Samen met zijn vrouw en hun vijftienjarige zoon krijgen zij gezinsbegeleiding. In een podcast-aflevering vertellen ze hun verhaal.

De podcast maakt onderdeel uit van de serie ‘Ouders over hulp vragen’. In deze aflevering vertelt de moeder over de vele spanningen thuis. “Dat was frustrerend en heel verdrietig. Dat ik niet in staat was om de situatie om te draaien,” vertelt de moeder. Hun zoon neemt hierover zijn mentor op school in vertrouwen en die stelt voor om via het CJG hulp in te schakelen. Dat willen ze alle drie wel. In het eerste gesprek is er direct een klik: “Kijk, je weet niet waar je aan begint, maar ik had gelijk het gevoel van: dit gaat goed komen, deze mensen begrijpen ons, zij kunnen ons inderdaad helpen,” vertelt de moeder.

Het was een eerste, belangrijke stap die voor deze ouders niet makkelijk was. Voor dat eerste gesprek met het CJG waren ze zenuwachtig, maar al heel snel sloeg dat om: “Ik was enorm opgelucht.”

Het gezin zit op dit moment nog midden in het hulptraject: “We zijn erg gemotiveerd, de gesprekken gaan goed en tegelijkertijd is de praktijk van alledag lastig. Het gaat echt met vallen en opstaan, onze problemen zijn echt niet in één keer weg. Het zijn kleine stapjes. De hulpverleners lossen jouw probleem niet op, dat moet je echt zelf doen, maar ze geven je wel de tools in handen”.

Naast concrete tips is het voor deze ouders ook belangrijk dat de gezinscoaches hen meer zelfvertrouwen geven: “Na één van de eerste gesprekken dachten we: oh, we doen het eigenlijk niet zo slecht. We moeten sommige dingen meer doorpakken, maar we doen het zo slecht nog niet”.

Tegen andere ouders in een vergelijkbare situatie wil de vader graag zeggen: “Gun het jezelf om hulp te vragen, ga aan de schaamte voorbij. Ik heb heel erg geworsteld met falen, me schuldig te voelen en te schamen. De moeder vult aan: “Je faalt alleen als je geen hulp inschakelt”.

Benieuwd wat deze ouders nog meer vertellen? Hoe zij het vinden om vader en moeder te zijn? Luister dan naar de hele aflevering.

Dit verhaal is onderdeel van de podcastserie ‘Ouders over hulp vragen’. Klik hier om meer podcasts te luisteren.

Bron: CJG Capelle aan den IJssel ; blog is geschreven door Merel Steinweg 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER