Recensie ‘Ouderschap in Ontwikkeling. De kracht van alledaags ouderschap’ door Bob de Raadt

Carolien Gravesteijn is sinds mei 2015 aangesteld als lector voor het lectoraat’ Ouderschap & Ouderbegeleiding’ (te Leiden). ‘Ouderschap in Ontwikkeling’ is de uitgewerkte rede waarmee zij haar aanstelling als lector aanvaard heeft. Zij signaleert dat ouderschap vaak samenvalt met de rol als opvoeder. Dit boekje geeft inzicht in de factoren die bijdragen aan het zich ontwikkelende ouderschap.

Ouderschap wordt vaak gelijkgesteld met opvoeden en succesvol ouderschap wordt afgemeten aan de manier waarop het kind zich ontwikkelt. Soms komt de vraag naar voren of partners gelukkiger zijn ’met of zonder kinderen’. Het gaat nauwelijks over de vraag of en hoe ouderschap zich ontwikkelt, terwijl daar wel aanwijsbare factoren voor zijn: hoe zijn ouders zelf opgevoed, de invloed vanuit hun eigen directe omgeving, ouderschap leren door vallen en opstaan.

Gravesteijn pleit voor ‘investeren in ouderwelzijn’ in plaats van de nadruk op opvoedadviezen. Een pleidooi voor meer aandacht voor een co-creatieperspectief, waarbij ouders, in dialoog met professionals en wetenschappers, op zoek gaan naar wat ze willen weten, wat ze (willen) kunnen en wat ze willen bereiken. Om daarbij de zelf- en samenredzaamheid van ouders te vergroten. Zij schetst de visie op en de ontwikkeling van ouderschap sinds 1900. Ouderschap is in ontwikkeling: als prestatie, hoe ervaart de ouder het om ouder te zijn? Hoe slagen ouders er iedere keer weer in om ‘alle ballen in de lucht te houden’, zoals wij dat vaak zien bij ouders in een ernstige, heftige medische context. Ouderschap is meer dan opvoeden. Ouderschap is een levenslang (leer)proces. Centrale vragen zijn: ‘Wat bevordert ouderwelzijn’? Welke factoren helpen daartoe? Wat geeft ouderlijke effectiviteit? Welke theoretische benaderingen of modellen kunnen helpen om het onderzoek te kaderen?

‘Ouderschap in Ontwikkeling’ is een longitudinaal onderzoekstraject, dat onderzoek doet naar structurerende factoren die helpen investeren in ouderwelzijn en de ontwikkeling daarvan. Waarbij gelet wordt op individuele factoren, het thuis- en het netwerkklimaat. De onderzoekslijnen zijn uitgezet in een drietal projecten: ‘Leuker voor later’, ‘Relatie tussen ouder en school’ en ‘Van partnerschap naar ouderschap’. Wie zich wil verdiepen in de achtergronden van deze onderzoeksprojecten doet er goed aan dit boekje te lezen. Het geeft zicht op ouderschap in ontwikkeling en welke factoren daartoe een bijdrage leveren. Ook aan te bevelen is het boek ‘Meer dan opvoeden. Perspectieven op het werken met ouders dat een goed beeld geeft van “de kracht van alledaags ouderschap”. Dit boek komt voort uit het lectoraat ‘Ouderschap & Ouderbegeleiding’.

Ouderschap in ontwikkeling >>

Bob de Raadt, werkzaam als medisch maatschappelijk werker, methodisch ouderbegeleider, contextueel hulpverlener bij Erasmus MC-Sophia en als gastdocent bij Erasmus MC Academie; www.bobderaadt.nl  

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER