ouderverstoting

Vaak wordt gedacht dat kinderen niets merken van partnergeweld. Helaas is het tegendeel waar. Partnergeweld heeft grote invloed op kinderen. Zij groeien op met geweld als norm en de helft van hen wordt zelf ook geslagen of seksueel misbruikt.

Helaas krijgen kinderen altijd wel iets mee van partnergeweld. Ze zien vaak de klappen, het geweld en horen het geschreeuw tussen hun (stief)ouders. Of ze zijn betrokken bij de gevolgen ervan: gebroken servies, een gebroken neus of arm. Ook worden ze in de vlucht vaak meegenomen naar een opvangadres. In extreme gevallen raken ze zelf gewond.

Constant onveilig

Maar liefst 50% (!) van de kinderen die getuige zijn van partnergeweld wordt zelf ook geslagen of seksueel misbruikt. Ze leven constant in onveiligheid. Want wanneer zal de volgende aanvaring zijn tussen de ouders? Daarnaast is het heel verwarrend alsde twee personen van wie je afhankelijk bent en van wie je het meeste houdt, elkaar kwaad en pijn doen.

Gevolgen

De gevolgen voor kinderen die lijden onder partnergeweld zijn niet mis. Zij vertonen vaak dezelfde klachten en gedragingen als kinderen die slachtoffer zijn van andere vormen van kindermishandeling.

De 10 opvallendste klachten zijn:

  • angst en gevoelens van onveiligheid
  • voortdurend op zijn hoede, schrikachtig
  • psychosomatische klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en flauwvallen
  • schaamtegevoelens (om de thuissituatie en het gedrag van de ouders)
  • schuldgevoelens
  • gevoelens van machteloosheid
  • leerproblemen, zich moeilijk kunnen concentreren
  • agressief en destructief gedrag
  • depressieve gevoelens
  • teruggetrokken, leven in een fantasiewereld

Geweld als norm

Een kind dat partnergeweld meemaakt, groeit op met geweld als norm. Dit heeft consequenties voor de manier waarop het als kind, maar ook later als volwassene, omgaat met conflicten. Zo geeft getuige zijn van geweld een verhoogd risico op toekomstig crimineel en gewelddadig gedrag. Ook kan het gevolgen hebben voor de latere partnerrelatie en ouderschap. Waarbij jongens en mannen vaker geweld plegen en meisjes en vrouwen vaker slachtoffer zijn.

Handelend optreden

Als je het vermoeden hebt dat een kind in jouw omgeving, bijvoorbeeld op werk of in jouw buurt, getuige is van geweld, handel dan hetzelfde als bij elke andere vorm van kindermishandeling. Doorloop ook alle stappen van de meldcode. De eerste drie zijn hierbij het meest belangrijk. Benieuwd wat de stappen van de meldcode zijn? Bekijk ze hier.
Heb je (andere) vragen? Bekijk hieronder ook onze andere voorwerpen of neem contact met ons op.

Bron: augeo.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER