Wat hebben Jesse Klaver en Mark Zuckerberg gemeen? In ieder geval dat ze allebei werkende vader zijn en dat ze bewuste keuzes maken ten aanzien van de tijd die ze met hun kinderen spenderen. Dit soort keuzes zijn nog eerder uitzondering dan regel, maar kijkend naar de wensen van de ‘millennials’ gaat dat de komende jaren veranderen.

“Geluk stel ik niet uit tot na werktijd” – zo vat Joyce Knappe van Pro Parents in een interview met moneypenny.nl het credo van de jonge generatie samen. “De ratrace is niet meer van deze tijd”. Balans tussen werk en privé is geen nice-to-have maar een randvoorwaarde. Juist in de periode van gezinsvorming en beginnend ouderschap en zeker voor hoogopgeleide en ambitieuze vrouwen en mannen.”

Spitsuurfase

Werkgevers realiseren zich volgens Knappe dat ze iets kunnen en moeten doen om aantrekkelijk te blijven voor talent, juist in de spitsuurfase van het leven. “Het helpt bijvoorbeeld om organisaties bewust te maken dat de transitie naar ouderschap en het vinden van een nieuw levensritme lang kan duren. Dat is dus niet afgelopen na een zwangerschapsverlof. Of het snel of langzaam gaat,  hangt samen met veel factoren. Op een deel heb je zelf invloed, op een deel niet.”  Als organisatie kun je (aanstaande) ouders ook ondersteunen in deze transitie, bijvoorbeeld met persoonlijk ontwikkelprogramma’s of door de manier van werken, samenwerken en aansturen minder tijd en plaats afhankelijk en daarmee oudervriendelijker te maken.

Felle debatten

Weinig onderwerpen roepen zulke felle reacties op als alles wat met de combinatie werken en ouderschap te maken heeft. “De onderwerpen raken ons diep en persoonlijk. Het gaat in feite over het voortbestaan van onze soort, daarnaast zijn wij allemaal kind geweest en iedereen herkent de behoefte aan geborgenheid”, zegt Knappe. Bovendien zijn er heel veel ‘anderen’ die allemaal hun eigen (vaak diepgewortelde) ideeën hebben over hoe je werken en ouderschap al dan niet zou moeten combineren. “Iedereen heeft wel een mening over ouderschap. Een zoals wij dat noemen ‘norm-vrij denkkader’ is dan een heel welkome manier om hierover in gesprek te kunnen gaan. Ervaringen van anderen en peer support zijn daarnaast ook heel belangrijk voor ouders”

Natuurlijke ontwikkelingslijnen

Het zou mooi zijn als de  arbeidsmarkt meer wordt ingericht langs de natuurlijke ontwikkelingslijnen van ouders en kind – en dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid, werkgevers en werknemers. Interessante invalshoek daarbij is dat uit onderzoek blijkt dat (verplicht) vaderschapsverlof gunstige effecten heeft voor alle betrokkenen. Wellicht is dat een punt om nog eens mee te nemen in de gesprekken over een nieuw regeerakkoord.

Lees hier het hele interview

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER