Vluchtelingengezin

In complexe probleemsituaties staat het ouderschap in gezinnen met met zuigelingen en peuters onder grote druk. Het interventieprogramma ‘Towards a safe home’ kan dan uitkomst bieden. Uniek aan dit programma is de klinische opname van het gezin in combinatie met de behandeling en beoordeling over de vraag waar het kind het beste kan opgroeien. De aanpak is veelbelovend, zo blijkt uit promotieonderzoek van Anne-Fleur Vischer aan Rijksuniversiteit Groningen.

Het Expertise Centrum voor Behandeling en Beoordeling van Ouderschap en Psychiatrie (GGZ Drenthe) voert de ingewikkelde taak van ouderschapsbeoordeling uit.

Kliniek De Stee richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar. Bij De Stee is een evaluatie uitgevoerd om enerzijds vast te stellen in hoeverre het Expertise Centrum de beoogde programmadoelen behaalt en anderzijds nieuwe kennis te verwerven. De uitkomsten van het onderzoek zijn niet eenduidig en reflecteren de complexiteit van de interventiedoelen.

Veel potentie

Niettemin is duidelijk geworden dat de interventie veelbelovend is en veel potentie heeft. Bij een groot deel van de ouders is het het team van De Stee bijvoorbeeld gelukt een positieve werkrelatie met hen op te bouwen en draagt de interventie bij aan een tijdig opvoedbesluit. Daarnaast is de kwaliteit van het ouderschap verbeterd bij een deel van de gezinnen. Een aantal ouders, van wie de kinderen na de interventie uit huis zijn geplaatst, zijn tot het inzicht en de acceptie gekomen dat dit in het belang was van de kinderen.

Verbeterpunten

Aandachtspunten zijn onder meer het ontbreken van een actuele en goed onderbouwde interventiebeschrijving. Ook is het belangrijk om de besluitvorming transparanter te maken. Tot slot dient de overgang naar huis beter te worden georganiseerd in termen van passende nazorg en goede organisatie van de benodigde vervolghulp.

Towards a safe home – A study on the assessment of parenting among families in complex problem situations with infants and toddlers to achieve family preservation and permanency >>

Bron: rug.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER