
Als je op wat voor manier dan ook werkt met kinderen, krijg je de ouders erbij. Veel professionals zijn echter vooral opgevoed als deskundigen in wat het kind heeft of in hoe met een kind om te gaan. Ze weten alles over de ontwikkeling, kennen de methodieken en hebben hierin veel expertise. Ondergeschoven kindje bij de opleiding zijn de ouders.
In de loop van mijn professionele leven heb ik ervaren en geleerd dat werken met ouders iets anders is dan het alleen maar hebben over ‘hoe voed je op’ en ‘wat heeft het kind nodig’. Naast ouders staan is iets wat ik in de jaren tachtig en negentig heb geleerd op de RIAGG waar ik toen werkzaam was. Alice van der Pas, dé ouderschapsdeskundige was mijn collega en leermeester. Van haar heb ik geleerd dat er bij ouderschap heel wat komt kijken. Neem alleen het besef van verantwoordelijk-zijn dat een ouder nooit meer loslaat, iets wat ik ook als ouder kan beamen. Tijdens mijn IMH-opleiding werd dit gevoel nog wat concreter door te lezen en te leren over de Motherhood (maar waarschijnlijk ook Fatherhood) Constellation. Dit geeft samen met de theorie van Van der Pas over ouderschap een rijk beeld van hoe het ouder worden en zijn werkt. Als je eenmaal ouder bent, blijf je dit altijd! En elke ouder wil uiteindelijk het beste voor zijn of haar kind.
Bij Vakblad Vroeg hebben we ons de afgelopen jaren met succes geconcentreerd op het jonge kind. Toch knaagt het ergens. Juist het jonge kind kan niet zonder ouders en zo hebben wij regelmatig bericht over ouders. De rubriek ‘Ouders aan het woord’ is een graag gelezen onderdeel van ons kwartaalmagazine, waarin tijdens elk interview duidelijk wordt dat professionals ondanks hun goede bedoelingen richting ouders regelmatig de plank mis kunnen slaan. Of omgekeerd, soms ook net het verschil kunnen maken.
Om professionals meer informatie en verdieping te geven met betrekking tot dit onderwerp lanceren wij Ouders Centraal. De site biedt professionals die met jeugdigen werken (van baby’s tot pubers en adolescenten) tools & informatie om een goede samenwerkingsrelatie met ouders op te bouwen. We geven daartoe informatie over ouderschap en berichten over actuele ontwikkelingen en nieuwe onderzoeksbevindingen uit binnen- en buitenland betreffende het omgaan met ouders. Daarnaast publiceren we prikkelende columns, interessante filmpjes en tippen interessante boeken.
Iedere donderdag laten wij een digitale nieuwsbrief uitgaan, waarop u zich kunt abonneren. En uiteraard zullen we via @ouderscentraal twitteren en kunt u ons vinden op Facebook.
Wij hebben er zin in om deze site tot een succes te maken! Doet u mee?
Louise van den Broek,
Coördinator Ouders Centraal en hoofdredacteur Vakblad Vroeg
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning