Drie op de tien pubers van 12 jaar en ouder zeggen nog nooit met de ouders te hebben gesproken over seks.  En een kwart van de ouders van tieners erkent het eigen kind géén seksuele voorlichting te hebben gegeven.

Dat blijkt uit de uitkomsten van het AD Gezinsonderzoek.Dit zijn zorgelijke cijfers”, concludeert onderzoeker Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction. “Er is een groep kinderen die geen voorlichting krijgt.” Dit komt mede omdat twee van de tien ouders zeggen het moeilijk te vinden met hun kind over seks te praten. Seksuologe Sanderijn van der Doef bij RutgersWPF is minder bezorgd. “Tieners ervaren gesprekken over voorlichting niet als een gesprek over seks. Ouders doen het eigenlijk goed: een subtiel gesprek, zonder het al te zwaar te maken. Een gesprek op jonge leeftijd over ‘een baby in de buik’ is ook al voorlichting.”

Invloed media
Zes van de tien tieners vinden het niet fijn met hun ouders over seks te praten en een even grote groep vertelt daarom niet alles wat zij meemaken aan hun ouders. Vooral de invloed van televisie en internet baart de opvoeders zorgen: een meerderheid vindt dat media regelmatig een onjuist beeld geven van seksualiteit. Toch vertrouwen zes van de tien ouders erop dat hun kind goed weet hoe het daarmee moet omgaan. Tegelijkertijd erkent 30 procent van de ouders dat het niet weet of hun kind in aanraking komt met seks op internet.

Vroeg mee beginnen
Spangenberg vindt dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het onderwerp niet uit de weg dienen te gaan. “Zeg niet: dat komt later wel. En ga er niet heel plechtig voor zitten, maar praat er open over. Des te makkelijker wordt om er vaker op terug te komen.” Seksuologe Van der Doef raadt ouders aan zo vroeg mogelijk voorlichting te geven, zeker als kinderen zelf vragen beginnen te stellen.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER