De vernieuwde JGZ-richtlijn Astma is gepubliceerd. Ouders uit het Landelijk Ouderpanel dachten via een peiling over enkele wijzigingen mee. Tegelijkertijd is de betrouwbare informatie voor ouders op Opvoeden.nl geactualiseerd en alle websites die deze informatie afnemen. Nieuw zijn onder meer tips over hoe je de klachten kunt voorkomen. Ouders waarderen de gegeven adviezen in de richtlijn.

Vanuit TNO kwam de vraag om ouders uit het Landelijk Ouderpanel enkele wijzigingen in de vernieuwde richtlijn voor te leggen. Uit de peiling kwam naar voren dat ouders de gegeven adviezen in de richtlijn waarderen. De informatie over luchtwegklachten in de richtlijn is echter wel verduidelijkt naar aanleiding van de feedback van ouders. Daarnaast vroegen we hen waardoor zij denken dat astma ontstaat. Dat gaf de richtlijnsamenstellers inzicht in de bewoordingen die ouders voor astma(klachten) gebruiken. Op basis van de antwoorden, is de informatie over de erfelijkheid van astma in de richtlijn uitgebreid.

Dit is de tweede keer dat ouders betrokken werden in de ontwikkeling van de richtlijnen. Eerder gebeurde dit al voor de richtlijn Opsporen Oogafwijkingen.

Nieuwe informatie voor ouders

Deskundigen van TNO en onze praktijkprofessionals verwerkten relevante informatie voor ouders uit de richtlijn in de betrouwbare opvoedinformatie.

– De richtlijn geeft aan dat astma bij kinderen onder de vijf à zes jaar niet vast te stellen is. Ieder kind heeft wel eens last van een piepende ademhaling, maar het hoeft geen astma te zijn. Daarom worden ouders in de teksten voortaan gerustgesteld en bieden we tips om klachten te voorkomen. Daarnaast zijn de titels van de teksten aangepast van Astma naar Piepende ademhaling voor baby’s en Piepende ademhaling voor peuters.
– In de teksten Astma voor pubers en Astma voor jongvolwassenen wordt benadrukt waarom het belangrijk is dat kinderen niet gaan roken.

Het Landelijk Ouderpanel is blij dat het op deze manier kan bijdragen om professionals een compleet aanbod te bieden, namelijk een nieuwe richtlijn en de bijbehorende informatie voor ouders! Dit lukte eerder al bij:

Richtlijn Extremiteiten
Richtlijn Lengtegroei
Richtlijn Taalontwikkeling
Richtlijn Ondergewicht
Richtlijn Opsporen Oogafwijkingen
Richtlijn Motorische Ontwikkeling

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER