Ouders geloven niet dat zij monopolie hebben op opvoeden van hun kinderen. Ook zien zij de waarde in van de betrokkenheid van medeopvoeders. Niettemin ligt het delen van opvoedingsverantwoordelijkheden gevoelig.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Marije Kesselring aan Universiteit Utrecht waarin de pedagogische civil society (PCS) centraal staat: de gezamenlijke inzet van burgers bij het grootbrengen van jeugdigen. Doel van het onderzoek was bij te dragen aan een verdere theoretische verkenning van de PCS en te verkennen of er steun voor deze benadering gevonden kon worden door de effecten van Alop te onderzoeken.

Betrokkenheid bevorderen
In aanloop naar de transformatie van het jeugdstelsel zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om de PCS te versterken. Een voorbeeld hiervan is ‘Allemaal opvoeders’ (Alop), waarin elf gemeenten activiteiten georganiseerd hebben om de betrokkenheid van de civil society bij het opvoeden te bevorderen.

Geen monopolie
De resultaten laten zien dat het delen van opvoedingsverantwoordelijkheden gevoelig ligt. Ouders waren unaniem dat zij beslissen over wat, hoe en wanneer ze hun kind iets bijbrengen en over wie zij mandaat geven om op te treden als secundaire opvoeder. Tegelijkertijd geven de resultaten aanleiding tot een nuancering van de tegenstelling ‘opvoeden als privé- versus publieke zaak’: ouders geloven niet dat zij het monopolie hebben op opvoeden en dringen daar ook niet op aan. Ouders zijn niet alleen bereid opvoedingsverantwoordelijkheden te delen, ze benadrukken ook de waarde van de betrokkenheid van medeopvoeders, zowel voor hun kinderen als voor henzelf als primaire opvoeders.

Rol voor gemeenten
De evaluatie van Alop laat zien dat activiteiten gericht op het versterken van het contact tussen (mede)opvoeders, informele opvoedsteun kunnen faciliteren. Met oog op de transformatie van het jeugdstelsel kunnen gemeenten en professionals de inzichten uit dit proefschrift gebruiken om handen en voeten te geven aan het versterken van de PCS.

Partners in Parenting : A study on shared childrearing responsibilities between parents and nonparental adults

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER